Rinichiul căzut poate cauza infecții urinare și litiază renală

12164
Rinichiul căzut poate cauza infecții urinare și litiază renală - e9c90b01b593102055ded15b04c396c8.jpg
Rinichiul căzut sau, cum este cunoscută în lumea medicală, ptoza renală este o afecțiune relativ frecvent întâlnită mai ales la copii sau la vârstnici. La unii oameni, rinichiul nu se află în regiunea unde ar trebui să fie, ci mai jos, situație numită ptoză renală sau nefroptoză. Rinichiul căzut poate avea diferite poziții (mai jos sau mai sus) și poate interesa un singur rinichi sau ambii.
Potrivit medicului specialist în nefrologie, dr. Liliana Tuță, afecțiunea apare, de obicei, din cauza ruperii unor ligamente care susțin rinichiul, în cazul celor care slăbesc mult într-un timp relativ scurt sau în cazul în care cad de la înălțime. "Pacienții care scad brusc în greutate pierd din grăsimea care este în jurul rinichiului și atunci se pot rupe ligamentele, iar rinichiul cade în zona pelvină. Același lucru se poate întâmpla și la copiii care sar mai multe trepte deodată sau fac salturi de la înălțime", a precizat dr. Liliana Tuță.
De obicei, afecțiunea nu prezintă simptome. Unii pacienți ar putea acuza dureri de tip colică renală, cu greață și vărsături, durere moderată la efort, ridicare de greutăți, durerea fiind ameliorată în poziția culcat. De asemenea, ar putea apărea probleme de hipertensiune arterială, urinare cu sânge sau eliminare de proteine în urină. "Rinichiul căzut favorizează apariția unor vicii de evacuare corespunzătoare a urinei din tractul urinar, ceea ce poate produce infecții urinare și se creează condiții propice pentru litiază renală", a mai explicat medicul.

Intervențiile chirurgicale, doar pentru complicații
Diagnosticul se pune prin ecografie abdominală, fiind confirmat prin urografie sau scintigrafie renală. În tratament se poate încerca evitarea apa-riției simptomelor prin evitarea efortului fizic mare. Unii specialiști consideră că dormitul cu picioarele mai ridicate cu zece grade decât capul poate ame-liora funcția rinichilor.
În unele situații, la pacienții cu simptome sau complicații, este necesară operația de punere la loc a rinichiului căzut (nefro-pexie), care se poate face laparoscopic sau prin operație clasică. "Există operații labo-rioase care se pot efectua, însă nu sunt indicate decât în anumite cazuri, cum ar fi la copiii al căror viitor ar putea fi grevat de complicații medicale. La persoanele mai în vârstă, este nevoie doar de supraveghere medicală și se tratează infecțiile urinare și litiaza", a mai explicat dr. Liliana Tuță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Octombrie 2009
Stire din Sănătate : Poluarea crește riscul de apendicită
Pagina a fost generata in 2.0221 secunde