Revoluție! Constănțenii cu boli digestive grave scapă de "cuțit"

969
2
Revoluție! Constănțenii cu boli digestive grave scapă de

Articole de la același autor

Timp de o săptămână, chirurgii din cadrul Spitalului Județean Constanța vor realiza și câte trei operații pe zi, având la dispoziție cel mai modern aparat de chirurgie laparoscopică 3D, nou lansat pe piața medicală din România. Astfel, pacienți care suferă de boli digestive grave vor scăpa de complicațiile operațiilor clasice, mult mai riscante.

Aproximativ 20 de constănțeni care suferă de boli digestive grave vor beneficia, săptămâna viitoare, de operații laparoscopice de ultimă generație. Intervențiile chirurgicale vor fi posibile prin intermediul unei colaborări pe care unitatea sanitară a încheiat-o cu o firmă de profil care va aduce echipamentele medicale la Constanța și le va pune la dispoziția chirurgilor.

"În premieră pentru Constanța, specialiștii în chirurgie din cadrul Spitalului Județean vor putea opera prin intermediul rețelei de aparatură 3D, ceea ce le va facilita intervențiile chirurgicale. Vorbim despre o colaborare pe care o avem cu o firmă de echipamente medicale și care pune la dispoziția spitalelor din țară acest aparat pentru operații laparoscopice. Medicii pot lucra cu un astfel de aparat pentru a vedea care sunt beneficiile pentru el și pentru pacient", a precizat managerul unității sanitare, Dănuț Căpățână.

Timp de intervenție și riscuri reduse

Pe lângă avantajele evidente de a lucra cu o tehnologie de vârf, medicii constănțeni spun că, în ceea ce privește operațiile laparoscopice 3D, riscurile și complicațiile sunt cu mult mai reduse față de o operație clasică, iar pacientul poate fi externat mult mai repede.

"Față de laparoscopia 2D, care îi oferă doar două dimensiuni și care este foarte obositoare pentru ochiul chirurgului, cea cu 3D oferă o a treia dimensiune și atunci poți aborda zone mult mai dificile și mai sensibile din organism, poți depista ganglioni sau tumori pe care altfel le poți rata.

Cu această trusă de operație, care costă 140.000 de euro, pot fi realizate colecistite litiazice, tumori de colon și de rect, biopsii ganglionare pentru zone anatomice greu abordabile, rezecție de polipi. Vom face în medie câte trei operații pe zi, de luni până vineri, tot procedeul medical fiind transmis în sala de curs, în scop didactic.

Va fi utilizată o sală nouă de operație de la chirurgie și totul va fi înregistrat ca document medical.

Avantajele pentru pacient sunt acuratețea actului medical, reducerea duratei de intervenție, reducerea duratei anesteziei, dar, poate cel mai important, posibilitatea de a efectua operații în premieră", a precizat dr. Mihnea Avram, medic chirurg, directorul medical al Spitalului Județean Constanța. 

Comentează știrea

maria
23 septembrie 2015
operatie

eu, am o intrebare, operatia se face cu spaga sau fara???

ctean
23 septembrie 2015
raspuns maria

desigur maria, fara spaga! dar iti doresc din suflet sa ajungi pe mana lor in urgenta. acum se ascut cutitele. dormi linistita si mai bine TACI

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4628 secunde