Renunță la dependența de droguri, pentru viață!

502
Renunță la dependența de droguri, pentru viață! - conferintaisis13-1351871250.jpg
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în parteneriat cu Spitalul privat ISIS demarează un program de control, prevenție și consiliere a persoanelor care au intrat în cercul vicios al dependenței de droguri. Reprezen-tanții celor două instituții au explicat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, misiunea programului.


Scopul programului este asistența

Nu sunt puțini cei care cad pradă consumului de substanțe psihotrope și care nu reușesc să scape de această dependență, adesea cu repercusiuni fatale. Din nefericire, ei nu ajung să apeleze la ajutorul specializat al medicilor și nici la consilierea psihologică ce le-ar putea fi singurul ajutor pentru a ieși din capcana care le distruge viața și sănătatea. În acest context, programul inițiat de Centrul antidrog este cu atât mai util și vine atât în întâmpinarea consumatorului, cât și a familiei care îl poate ajuta să ajungă la medic. Coordonatorul proiectului, Iulian Unguru, inspector în cadrul Poliției Constanța, a explicat importanța abordării mediului de sănătate privat în procesul de adresabilitate al consumatorilor către medici. "Scopul nostru se axează pe această pre-venire a consumului, dar și pe componenta de asistență a consuma-torilor. Este prima colaborare cu sistemul privat de sănătate și deține două componente. Prima vizează scopul de a face cât mai mulți consumatori să se adreseze unui specialist. Aceștia nu trebuie să se teamă că le va fi aflată identitatea pentru că noi asigurăm confidențialitatea datelor tuturor celor care ni se adresează", a declarat Iulian Ungur. A doua componentă la care coordonatorul proiectului a făcut referire a fost asupra situației gravidelor consumatoare. "Gravidele ajung în clinici private, dar nu pot beneficia de servicii de specialitate și educare în sensul adicției. Astfel, oferim aceste servicii prin sistemul privat, la solicitarea gravidelor".

Serviciul poate fi utilizat gratuit

Conștientizarea riscurilor la care se supun consumatorii este un pas foarte important pentru a înțelege că au nevoie de ajutor și că sechelele consumului sunt extrem de grave. Astfel, consumatorii se pot adresa spitalului privat ISIS pentru ca specialiștii de aici să stabilească dacă simptomele pe care le prezintă aceștia au survenit din cauza consumului de droguri. Există un kit de recoltare pus la dispoziție de Centrul Antidrog, care presupune o analiză de urină care depistează dacă în sânge sunt urme de substanțe psihotrope. După evaluarea consu-matorului, specialistul îl recomandă pentru program, ca ulterior acesta să poată beneficia de toate serviciile medicale și psihologice din cadrul Centrului Antidrog. Conform legii, pentru a primi ajutor, consumatorul trebuie să își dea acordul. De aceea, încă din primul moment, între acesta și centru se semnează un acord pentru a beneficia de serviciile medicale de asistență, care în cele mai multe dintre cazuri poate ajunge și până la doi ani, pentru o recuperare completă. Minorii au nevoie de acordul părinților sau al tutorelui legal, atât pentru a fi testat cât și pentru a intra în programul de asistență. Testarea se poate face și în cadrul Spitalului de Urgență Constanța, în secția de urgență, unde există un întreg protocol standard atât de depistare cât și de echilibrare a consuma-torului ajuns în sevraj.

Gravidele riscă o serie de complicații severe

Orice gravidă trebuie să știe că substanțele psihotrope consumate în perioada preconcepției, dar și în timpul sarcinii pot produce o serie de complicații severe asupra nașterii și asupra sănătății fătului. În acest sens, Spitalul ISIS a semnat un acord de colaborare cu centrul Antidrog pentru a acorda sprijin și consiliere atât poten-țialelor mame consumatoare, cât și celor gravide din partea unei echipe multidisciplinară, cu disponibilitate permanentă. Sorina Voicu, asistent manager al Spi-talului ISIS, a explicat riscurile la care se supun gravidele consumatoare. "Gravidele trebuie să știe că se supun la: risc de avort spontan, malformații congenitale, naștere prematură, sindromul morții subite, hemoragii cerebrale, consecințe deosebit de grave pentru sănătatea lor și a copiilor pe care îi nasc". Obiectivele acestui proiect vizează și întocmirea unei baze de date la nivel județean, privind monitorizarea lunară a cazurilor de urgențe medicale și admitere la tratament datorate consumului de substanțe psihoactive, îndrumarea către personalul calificat și acordarea serviciilor de asistență consuma-torilor de alcool și droguri din Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Drogurile provoacă îmbolnăvirea  cu HIV
Pagina a fost generata in 0.5084 secunde