Raed Arafat, despre mecanismul de alertă european privind imunoglobulină: Noi vom suporta costurile

120
Raed Arafat, despre mecanismul de alertă european privind imunoglobulină: Noi vom suporta costurile - image20171122209090570copilprote-1520324188.jpg

Articole recomandate

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara că România a apelat și la mecanismul NATO pentru imunoglobulină, în paralel cu Mecanismul de Protecție Civilă european.

"Acum mi-a venit adresa de la doamna ministru semnată, așa că vom parcurge exact demersurile care se fac în mod oficial. Adică IGSU, care este punctul de contact pentru astfel de mecanisme, o să trimită solicitarea, explicând că noi vom suporta costurile și vom suporta transportul prin UNIFARM. Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziție, îl procurăm și îl aducem de urgență în România. Țările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi și vor pune la dispoziție stocurile", a explicat Raed Arafat, într-o intervenție la Antena 3.

Potrivit Agerpres, el a afirmat că, în cazul imunoglobulinei, ar putea fi vorba și despre o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătății pentru stabilirea prețului. "Știți foarte bine că au fost multe discuții cu firmele importatoare sau fabricante care nu au ajuns cu ele la un final. În final, trebuie să recunoaștem că este și o formă de presiune asupra Ministerului Sănătății pentru stabilirea unui preț sau altul", a spus secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a susținut că știa de intenția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, privind declanșarea mecanismului european. "Știam de intenția că, dacă nu reușește să rezolve cât mai repede cu firmele care importă acest medicament, să declanșăm Mecanismul de Protecție Civilă și nu numai", a adăugat șeful DSU.

Ministerul Sănătății a informat luni seara, printr-un comunicat, că, având în vedere discontinuitățile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, a luat decizia pentru declanșarea Mecanismului European de protecție civilă. Decizia a fost aprobată de premierul României.

Conform comunicatului, declanșarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/ 2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români.

"Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a OUG 100/ 2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/ 2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România, cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli autoimune, boli neurologice", precizează comunicatul citat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5467 secunde