Rabia poate fi prevenită printr-o simplă injecţie

181
Rabia poate fi prevenită printr-o simplă injecţie - rabia-1630416257.jpg

Articole de la același autor

Rabia sau turbarea, cum o ştiu oamenii în popor, nu este o afecţiune foarte des întâlnită, dar este fatală. Virusul care declanşează rabia se transmite la om prin muşcătura unui animal infectat. Potrivit dr. Simona Gruianu, virusul care duce la apariţia rabiei afectează sistemul nervos central, cauzând o inflamaţie la nivelul creierului. Câinii, pisicile, iepurii, dar şi animalele sălbatice, precum vulpile sau urşii pot fi infectaţi cu acest virus şi îl pot transmite la om printr-o simplă muşcătură sau zgârietură. Cert este că animalele care au rabie transmit virusul altor animale sau oamenilor prin salivă, în timpul unei muşcături. Şi contactul salivei animalului infectat cu o rană deschisă a altuia sau a omului poate fi suficient pentru transmiterea virusului.

Medicul a precizat că transmiterea virusului de la om la om este extrem de rar întâlnită, această situaţie apărând în câteva cazuri de transplant de cornee. Cel mai frecvent mod de infectare îl reprezintă, însă, muşcătura unui câine nevaccinat. Problema este că, odată ce persoana respectivă a fost muşcată de un animal infectat, virusul se împrăştie şi ajunge direct la creier.

„Din nefericire, cu cât muşcătura este mai aproape de creier, adică pe cap sau pe gât, cu atât mai repede ajunge virusul la creier şi la măduva spinării. În momentul în care ajuns în creier, virusul se multiplică rapid, cauzând inflamaţia creierului şi a măduvei osoase. În foarte multe cazuri, starea de sănătate a oamenilor se deteriorează şi poate interveni decesul”, a subliniat specialistul.

Oamenii trebuie să ştie că pot preveni instalarea rabiei prin imunizarea împotriva acestei afecţiuni, imediat după ce aţi fost expus la virusul care o declanşează. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3092 secunde