Purtătorii de proteze dentare expuși candidozei orale

4864
Candidoza orală prezintă un aspect de placarde albe, discrete, aderente pe mucoasa orală sau faringiană, în special la nivelul cavității bucale și limbii. Aceste leziuni nu sunt dureroase, dar fisurile de la colțurile gurii pot fi.

Candidoza bucală este o afecțiune ce poate ridica probleme de diagnostic diferențial chiar și pentru un ochi exersat, din cauza variatelor aspecte clinice. Adesea este confundată cu alte afecțiuni. Medicul stomatolog poate recunoaște și trata candidoza bucală fără a neglija dirijarea pacientului spre un specialist în cadrul lipsei de răspuns a infecției la tratament.

Forme clinice ale candidozei orale
Candidoza orală are mai multe forme clinice. Candidoza pseudomembranoasă este cea mai recunoscută din cauza plăcilor albe cu aspect brânzos ce acoperă mucoasa. "Candidoza pseudomembranoasă reprezintă plăcile albe sau gălbui care se îndepărtează prin ștergere, lăsând o suprafață roșie sau sângerândă și senzația de usturime", precizează Ștefan Cernega, medic stomatolog.
O altă formă clinică este candidoza eritematoasă. Potrivit specialistului, "candidoza eritematoasă sau atrofică se manifestă atunci când pe mucoasa bucală apar zone roșii sau atrofice, localizate, de obicei, în palatul dur sau moale, mucoasa bucală și limbă, fiind prezentă senzația de usturime".
Candidoza hiperplazică este rară și ușor de confundat cu leucoplazia, din cauza faptului că plăcile albe sunt rezistente la îndepărtarea mecanică. "Candidoza plazică sau cronică se manifestă prin plăci unice sau multiple, albe sau pigmentate, ce nu se pot îndepărta prin ștergere. Sunt prezente usturimile în cazul candidozei plazice", ne explică stomatologul.
Formele acute sunt difuze și simptomatice, iar cele cronice sunt localizate în regiuni specifice și sunt asimptomatice.

SIDA poate iniția infecția
Candidoza bucală afectează preferențial bătrânii, copiii mici, purtătorii de proteze dentare. Este cunoscut rolul pe care îl au dezechilibrele florei bacteriene orale și deficitele imunitare. SIDA, diabetul zaharat, antibioterapia incorect condusă, corticoterapia sau chimioterapia neoplasmelor pot iniția infecția.
Tratamentul constă în comprimate, drajeuri sau soluții pentru irigații orale. Administrarea antifungicelor are avantajul de a necesita o singură doză pe zi, dar impune prudență din cauza efectelor toxico-hepatice. În cazul candidozei care apare la purtătorii de proteze dentare este esențială curățirea mecanică urmată de dezinfectarea protezei cu soluții antiseptice. Proteza poate fi un suport pentru unguentele antifungice, asigurând un contact intim cu mucoasa afectată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4501 secunde