X

Purtați ochelari de soare! Ponturi pentru a-i alege pe cei potriviți

357
Purtați ochelari de soare! Ponturi pentru a-i alege pe cei potriviți - ochelariidesoaresursaoliverpeopl-1626186181.jpg

Articole de la același autor

Vara, în mod special, oamenii obișnuiesc să poarte ochelari de soare. De fapt, în această perioadă a anului, ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii, atât de femei, cât și de bărbați. Ochii sunt printre cele mai importante și sensibile organe ale corpului nostru. Prin ei percepem lumea, tocmai de aceea este esențial să îi protejăm de cei mai dăunători factori: razele UV.

Optometristul Amalia Dinu recomandă folosirea ochelarilor de soare chiar și de către copii, chiar de la vârste mici, dar cu o condiție: să fie purtați doar la expuneri solare prelungite: vara, la plajă, sau iarna la schi, în cazul plimbărilor prelungite în zilele însorite etc. Totuși, trebuie avut în vedere de unde și ce fel de ochelari de soare achiziționați pentru cei mici. Medicii recomandă populației să meargă în magazinele de optică medicală sau în farmacii, pentru că trebuie să se asigure că ochelarii pe care vor să-i cumpere au factor de protecție UV 400. Care sunt beneficiile oferite de ochelari? Înainte de toate, vă protejează de acțiunile nocive ale razelor UV. Se știe că razele ultraviolete sunt un factor principal în formarea majorității afecțiunilor oculare, precum cataracta și degenerescența maculară, cauzată de îmbătrânire.

Purtând ochelari de soare, vă protejați ochii de vânt și praf, dăunători ochilor prin efectul iritant pe care îl au asupra lor. Apoi, reduc riscul de orbire cauzat de suprafețele lucioase. În ziua de azi, majoritatea suprafețelor reflectă lumina, care afectează puternic vederea și pot distrage atenția de la activități zilnice precum condusul, unde orice moment de neatenție poate fi riscant și se ajunge la accidente.



Cum alegeți ochelarii potriviți?


Ochelarii de soare nepotriviți pot provoca dureri de cap, oboseală oculară, lăcrimare și chiar cataractă. Așadar, înainte de a alege ochelarii de soare, în funcție de forma feței, culoarea părului și a tenului, trebuie să țineți cont de alți factori. Specialistul a precizat că ochelarii mai ieftini sunt de evitat, tocmai pentru că prețul poate să reflecte calitatea slabă a materialelor din care aceștia sunt făcuți.

Majoritatea ochelarilor cumpărați la întâmplare de la comercianții de pe stradă sau din supermarketuri nici măcar nu conțin filtre împotriva razelor ultraviolete. Ca urmare, efectul purtării unei perechi de ochelari fără filtru UV este ca și cum nu ați purta deloc sau poate chiar mai rău. În anumite cazuri, aceste lentile au chiar și dioptrii nepotrivite, care pot strica și mai tare vederea unei persoane cu sau fără probleme de vedere.

În concluzie, filtrul de protecție al ochelarilor reprezintă un marcaj notat cu UV sau CAT și are valori de la 0 la 4. Alegerea nuanței potrivite pentru lentilele ochelarilor de soare este foarte importantă. Deci, cu cât lentila este mai închisă, cu atât vizibilitatea este mai scăzută, iar acest lucru poate să reprezinte un real pericol pentru șoferi și pentru cei din jur. În concluzie, este contraindicat să conducem cu ochelari cu protecție 4. După aceea, lentilele de nuanță gălbuie sau roșiatică pot să afecteze percepția culorilor în trafic. Pentru persoanele care conduc se recomandă lentilele în nuanțe de gri, verde sau maro, fiindcă nu produc deformarea culorilor.

Dacă petreceți mult timp pe apă sau la volan, este obligatorie folosirea ochelarilor cu lentile polarizate. Nu în cele din urmă, modalitatea prin care puteți verifica faptul că ochelarii de soare pe care îi cumpărați corespund standardelor europene este semnul CE, care ar trebui să se găsească inscripționat pe rame și care garantează calitatea produsului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Iulie 2013
Stire din Diverse : Cum alegem corect ochelarii de soare
Pagina a fost generata in 0.3315 secunde