Probleme de sănătate ce apar după o operație

462
Probleme de sănătate ce apar după o operație - operatiiprobleme-1307970354.jpg
Intervenția chirurgicală, care vă speria atât de mult, s-a încheiat. Medicul dă asigurări că totul a decurs foarte bine și vă sfătuiește să vă concentrați pe recuperare. Pentru că, după ce ați coborât de pe masa de operație, nu înseamnă că toate problemele de sănătate au fost rezolvate. Din contră, pot apărea unele determinate de operație și este important să știți să le depășiți.

După ce au fost supuși unei intervenții chirurgicale, principala preocupare a pacienților este îngrijirea inciziei. Primele schimbări ale pansamentului și inspectări ale zonei sunt realizate în spital, de cadrele medicale. Astfel, medicii și asistentele se asigură că nu a apărut o eventuală infecție și că plaga se închide complet. Bolnavii au tendința să evite să privească tăietura. Este de înțeles. Cu toate acestea, sfatul medicilor este să privească atunci când cadrele medicale schimbă pansamentul: așa vor învăța cum să facă operațiunea, singuri, acasă și vor putea să evalueze, ulterior, dacă incizia arată mai bine sau mai rău.

Sunt pacienți care vor să accelereze procesul de vindecare, fie prin aplicarea unui unguent sau prin folosirea în exces a apei ori a substanțelor dezinfectante. Este greșit, atrag atenția medicii: dacă veți proceda astfel nu veți grăbi cicatrizarea ci, din contră, veți încetini procesul.

Un alt aspect este tendința de a înlătura, singuri, suturile sau crustele rănii. Este normal, spun chirurgii, ca bolnavii să dorească o piele curată cât mai repede, dar crusta care le repugnă protejează și ajută la vindecarea plăgii. De aceea, nu o înlăturați forțat!

Durerile în gât

Imediat după operație, este posibil să resimțiți dureri în gât. Este o reacție normală, dacă medicii au folosit un tub endotraheal pentru anestezia generală. Tubul este atașat la un ventilator, pentru a vă ajuta să respirați în timpul operației și este posibil să vă fi iritat corzile vocale.

Tratamentul constă în consumul de lichide călduțe și substanțe pentru tratarea simptomelor.

O altă problemă ce poate să apară după intervenția chirurgicală este creșterea tensiunii arteriale, cauzată fie de durerea intensă resimțită, fie de medicamentele prescrise. Pentru că poate duce la un accident vascular cerebral sau la alte complicații, este indicat să anunțați medicul și să urmați sfaturile acestuia.

Retenție urinară

Dificultățile la urinat sunt o altă consecință ce poate apărea după operație și este considerată de medici o urgență. Motivul: vezica urinară se umple de lichid, iar în loc să fie eliminat, așa cum este normal, acesta poate urca spre rinichi și apar alte probleme medicale. Se poate ajunge inclusiv la ruperea peretelui vezicii, din cauza presiunii lichidului.

Simptomele retenției urinare sunt lesne de recunoscut de bolnavi: în primul rând nu poate urina, abdomenul se umflă vizibil și apare senzația de disconfort.

Tratamentul este medicamen-tos, dar dacă nu rezolvă problema se poate ajunge inclusiv la montarea unui cateter urinar, introdus prin uretră în vezică.

Constipația

Frecvent se întâmplă ca bolnavii să acuze constipații după ce au fost supuși unei intervenții chirur-gicale. De vină sunt medica-mentele împotriva durerii, inacti-vitatea sau anestezia.

Dar în cazul acestor pacienți, urmările pot fi mai mult decât neplăcute: din cauza efortului de defecație există riscul deschiderii inciziei. Sau, în cazul persoanelor care au suferit o operație la nivelul colonului, poate provoca leziuni ale zonei operate.

Soluția este reprezentată de: administrarea unui laxativ ușor, consumarea a cât mai multe lichide, a cât mai multe fructe și legume (bogate în fibre).

Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care vă puteți confrunta după o operație. Dacă nu reușiți să remediați simptomele, de unul singur, acasă, este bine să apelați la medic. Tot așa cum trebuie să vă adresați cadrelor medicale când apar semne că simptomele pe care le manifestați se agravează.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Iunie 2011
Stire din Monden : Adelina Chivu și-a remodelat sânii
Pagina a fost generata in 0.2994 secunde