Prevenția, singurul tratament pentru estomparea pistruilor

1560
Prevenția, singurul tratament pentru estomparea pistruilor - f09073620a9da57ab49f3f50c03915fe.jpg

Articole de la același autor

Expunerea la soare și la vânt, în timpul anotimpurilor calde, favorizează accentuarea și înmulțirea pistruilor. Dermatologii atrag atenția că tratamentul pentru estomparea lor este de lungă durată, dar poate fi, în multe cazuri, ineficient.

Pistruii sunt tulburări de pigmentare a pielii, ereditare, cauzate de melanocite, celulele din piele care produc melanina. Se prezintă sub forma unor pete galbene-maronii, de dimensiuni reduse, care apar în special pe zonele expuse la soare, precum față, gât, umeri și decolteu. "Sunt și persoane în cazul cărora pistruii sunt generalizați, pe toată suprafața corpului", a arătat dr. Gheorghe Nicola, medic dermatolog, șeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța.

Persoanele pistruiate, predispuse la cancer de piele
Tulburările de pigmentare se accentuează în urma expunerii la soare, mai ales în lunile de primăvară și vară. Motiv pentru care, persoanele care s-au născut cu pistrui - potrivit dermatologului, tulburările de pigmentare apar încă din a 12-14-a săptămână de viață intrauterină - trebuie să ia măsuri pentru a preveni înmulțirea lor. "Pentru a nu permite pigmentarea intensă a pielii în anotimpurile calde, persoanele cu pistrui trebuie să ia măsuri pentru fotoprotecție. Să poarte pălării cu boruri largi, haine care să acopere părțile corpului predispuse la apariția pistruilor și să folosească creme cu protecție UV 40 - 50", a declarat dr. Gheorghe Nicola. Măsurile trebuie luate încă din luna aprilie și respectate până toamna târziu.
Medicul a subliniat importanța măsurilor de prevenție în cazul tulburărilor de pigmentare, întrucât tratamentul ulterior, pentru estomparea lor, s-a dovedit ineficient în multe cazuri. "Prevenția este mai utilă și mai ieftină decât tratamentul. Terapia este de lungă durată și au fost numeroase situații când a fost ineficientă", a afirmat dermatologul.
Specialistul ne-a spus că pistruii nu implică probleme de sănătate, dar persoanele pistruiate sunt mai sensibile la arsurile cauzate de soare și sunt predispuse la apariția cancerului de piele.

Nu confundați pistruii cu petele cauzate de melasmă
Pe de altă parte, îngrijorătoare sunt petele cauzate de cloasmă sau melasmă - denumire generică pentru reacția de fotosensibilitate care duce la apariția unor pete de formă neregulată, de culoare galben - brună sau cenușie, ivite în special pe față, pe frunte, obraji și bărbie. Spre deosebire de pistrui, petele cauzate de melasmă sunt mai extinse. "Petele cauzate de cloasmă sunt leziuni care apar în urma expunerii la soare. Coloristica diferă în funcție de culoarea pielii. La persoanele cu pielea închisă, și petele vor fi mai închise", a afirmat dermatologul.
Cloasma este caracteristică femeilor însărcinate sau celor care au luat, o perioadă îndelungată, anticoncepționale. "Pistruii au o predispoziție genetică și nu ascund probleme de sănătate. În schimb, tulburarea de pigmentare de tip cloasmă poate indica o tulburare endocrină, iar consultarea unui medic dermatolog sau a unui endocrinolog este necesară", a arătat specialistul. Precum în cazul pistruilor, de ajutor sunt cremele cu protecție UV și articolele de îmbrăcăminte.
Dermatologul a mai atras atenția că preparatele empirice, realizate în propria locuință, din diverse produse, precum lapte, castraveți sau miere, nu sunt recomandate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 05 Iunie 2009
Stire din Sănătate : Dinții sunt mai sensibili vara
Pagina a fost generata in 3.0775 secunde