Premieră pe țară: A fost realizat primul transplant de cornee

217
Premieră pe țară: A fost realizat primul transplant de cornee - doctori-1519989548.jpg

Articole de la același autor

O intervenție chirurgicală de transplant endotelial prin tehnica DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty), tehnică folosită în cazuri selecționate, respectiv în patologii ce afectează doar acest strat intern cornean, a fost realizată în premieră pentru sistemul public de sănătate la Secția Clinică de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ''Dr. Carol Davila''.


Rezolvarea chirurgicală a afecțiunii a avut ca beneficiar o pacientă în vârstă de 69 de ani, diagnosticată cu distrofie endotelială Fuchs în stadiu avansat, și a fost realizată de dr. Laura Macovei, medic primar oftalmologie, coordonatorul Programului Național de Transplant de cornee din SUUMC, se arată într-un comunicat al unității medicale.


''Acest tip de intervenție chirurgicală ce are ca și indicații afecțiuni ale endoteliului cornean prezintă numeroase avantaje pentru pacienți: incizie chirurgicală mică, mult mai puține complicații intraoperatorii posibile față de transplantul perforant, vindecare rapidă, îmbunătățire rapidă a vederii, astigmatism postoperator mic, stabilitate în timp a grefonului, o rată extrem de scăzută de rejet'', precizează sursa citată.


Pacienta a avut o evoluție postoperatorie favorabilă, pe termen scurt și mediu beneficiind de îmbunătățire considerabilă a vederii, rezultatul chirurgical este încurajator pentru abordarea cazurilor similare prin această tehnică de transplant endotelial.


Transplantul endotelial prin tehnica DMEK este decontat integral de către casele de asigurări de sănătate. În operația de transplant parțial de cornee prin tehnica DMEK se înlocuiește doar partea posterioară - endoteliul și membrana Descemet - extrem de fină (10-15 microni).


Datorită manevrelor chirurgicale, delicate și complexe, abordate în timpul transplantului endotelial, acest tip de chirurgie oftalmologică reprezintă o provocare atât în privința preparării țesutului donor, cât și în poziționarea grefonului în ochiul pacientului primitor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6925 secunde