€ 4.726
£ 5.3065
$ 4.2193

Mai multe ştiri online:

Premieră națională: Un tânăr a fost operat pentru tromboză venoasă profundă

Ştire online publicată Luni, 30 Iulie 2018. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
O echipă medicală condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, prof. dr. Mihai Ionac, au efectuat cu succes o procedură endovasculară, în premieră națională, la un tânăr de 19 ani, care a suferit cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior, în urma unui accident sportiv, și care era în pericol de amputare.


Procedura endovasculară aplicată se numește trombaspirație venoasa iliofemurală, urmată, de stentare, prin care s-a deblocat o venă importantă din abdomenul tânărului student al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.


"În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, cu creșterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absența pulsului și tulburări de sensibilitate și motilitate. Pacientul a fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară cu diagnosticul de phlegmasia coerulea dolens, cea mai grava formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior", se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Timișoara, transmis AGERPRES.


Având în vedere gravitatea extremă a bolii, prin faptul că blocarea circulației venoase a produs și oprirea circulație arteriale, cu risc semnificativ de amputație majoră, medicii au optat pentru aspirația pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng.


Procedura, finalizată cu montarea unui stent destinat special pentru sistemul venos, a fost încununată de succes. Până la recuperarea completă, pacientul va mai urma câteva proceduri, dar acest tip de intervenție, realizat pentru prima dată în România, i-a oferit tânărului șansa unui tratament echivalent cu cele europene și evitarea producerii unui handicap major.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7436 secunde