Premieră medicală în Constanța, la Spitalul Euromaterna

Luni, 16 Martie 2015, 19:59
10431
De curând, în cadrul Spitalului Euromaterna, a avut loc cu succes o intervenție medicală în premieră în Constanța - reducția selectivă în cadrul unei sarcini gemelare, a unui făt afectat de o malformație complexă a creierului (secvența acranie-anencefalie). Procedura a fost efectuată de dr. Coralia Ștefănescu, medic primar obstetrică - ginecologie, coordonator al Departamentului de Medicină Materno-Fetală din cadrul spitalului.

Tehnica constă într-o delicată manevră minim invazivă intrauterină prin care se oprește inima fătului grav malformat pentru a crește șansele unei evoluții normale a celuilalt făt.

Anencefalia este o malformație foarte gravă, incompatibilă cu viața, caracterizată prin lipsa calotei craniene, a unor părți din creier și este deseori asociată cu defecte de închidere ale coloanei cervicale.

Sarcinile gemelare prezintă un risc crescut al acestei anomalii care va asocia în trimestrul II sau III o complicație severă - polihidramnios - cu un risc major de avort spontan sau naștere prematură.

Dificultatea acestui caz, după cum ne explica dr. Ștefănescu, a constat în faptul că manevra a fost efectuată la o sarcina gemelară survenită pe un uter cicatriceal, la o vârsta de gestație de 16 săptămâni, elemente care cresc riscul unui avort spontan sau a lezării în timpul intervenției a celuilalt făt.

De aceea, părinții au fost consiliați din punct de vedere etic, medical și legal asupra tuturor riscurilor asociate. Procedura a avut succes, iar în acest moment, bebelușul sănătos are o dezvoltare intrauterină normală, fiind atent monitorizat în cadrul Spitalului Euromaterna.

Specialiștii în diagnostic prenatal ai spitalului recomandă efectuarea obligatorie, de către toate viitoarele mămici, indiferent de vârstă, a celor două examinări ecografice de depistare a malformațiilor fetale: ecografia morfologică de trimestrul I (translucența nucală) între săptămânile 11-13 și ecografia morfologică de trimestrul II între săptămânile 20-24.

Astfel, vor putea fi depistate la timp anomaliile care afectează bebelușul, diagnosticul fiind urmat de consiliere în echipă mixtă (obstetrician, neonatolog, genetician, chirurg pediatru) și de alegerea celei mai bune opțiuni pentru viitoarea mămică și copilul său.

Pagina a fost generata in 0.2937 secunde