Postirea înaintea Paștelui ar putea afecta dezvoltarea copiilor

536
Postul Paștelui este cel mai lung post din calendarul
creștin-ortodox - se întinde pe durata a șapte săptămâni, dar și cel mai restrictiv. Dincolo de motivațiile religioase, medicii atrag atenția că nu este indicat ca minorii să postească, pentru că lipsa proteinelor și-ar pune amprenta în dezvoltarea copiilor.

Beneficiile Postului sunt multiple, atât din punct de vedere religios, cât și medical, arată medicii.
Reținerea de la consumul alimentelor bogate în zaharuri, grăsimi și proteine animale, dar și de la tutun sau băuturi alcoolice este o metodă sigură de revigorare a organismului. Și mai ales că începutul primăverii oferă o gamă diversă de fructe și legume.
Cu toate acestea, medicii consideră că nu este indicat să se postească la toate vârstele. Dr. Marian Fâșie, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, a arătat că ținerea Postului Paștelui poate afecta dezvoltarea copiilor. "Organismul tânăr are nevoie de proteine pentru a se dezvolta. Putem spune că proteinele sunt precum cărămizile cu care se ridică o construcție. Iar Postul Paștelui, ca și cel al Crăciunului, presupune tocmai privarea de la proteine", a arătat dr. Marian Fâșie. Din acest motiv, medicul constănțean nu recomandă ca micuților să li se impună postirea. "O lună și jumătate fără proteine și-ar putea pune amprenta în dezvoltarea copiilor", a adăugat dr. Fâșie.

Mese mai dese, supravegheate caloric
Potrivit specialiștilor, nevoile de protide, substanță organică azotată, sunt mai crescute la copii, care necesită aproximativ 3,5 grame pe kilocorp pe zi, spre deosebire de adulți, care au nevoie de două grame pe kilocorp în același interval. Și asta pentru că, în cazul micuților, procesele plastice formatoare ale organismului sunt intense, în vreme ce la vârstnici procesele metabolice sunt mai scăzute.
Odată cu trecerea la alimentația de post are loc o scădere a aportului de proteine și grăsimi de origine animală, care asigură, în mod normal, o senzație de saturație pe o durată mai îndelungată, din cauza digestiei greoaie.
Pentru a nu apărea probleme de ordin medical, specialiștii recomandă ca micuților să le fie supravegheată strict alimentația. Copiii ar trebui să treacă de la un regim de trei-patru mese principale, la patru-cinci mese pe zi, urmărindu-se o dozare adecvată a porțiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu apărea o supra/subalimentare.
De asemenea, o diferențiere este indicată și în cazul adolescenților, care au nevoie de un aport vitaminic și energetic, dat fiind că sunt mai activi decât adulții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8365 secunde