Plesnitura de timpan se poate repara prin intervenție chirurgicală

3688
Plesnitura de timpan se poate repara prin intervenție chirurgicală - f77cf08ee99fa7701632a59db043b925.jpg
Una dintre cele mai grave afecțiuni ale urechii este ruptura sau plesnitura de timpan. Primul semn al acesteia este durerea acută de ureche sau o scurgere ce poate conține chiar și firicele de sânge.

Potrivit medicului specialist, plesnitura de timpan poate apărea într-o "situație legată de cauze traumatice care pot surveni în condiții de agresiune stradală sau casnică, în condiții de traumatism al regiunilor cefalice sau în condiții de presiune crescută (barotraumatisme), ca urmare a unor explozii ori scufundări la adâncimi mari", ne explică dr. Gheorghe Comșa. Accidentul mai poate surveni în mediul agrar, prin pătrunderea în orificiul urechii a unor fragmente cerealiere sau în mediul industrial, ca urmare a impactului cu fragmente metalice rezultate în procesul de producție.
"De asemenea, ruptura poate surveni și spontan, în urma unei insuflații puternice a nasului, a tusei sau a strănutului, dar atunci e vorba de o membrană timpanică ce a suferit anterior", a precizat medicul ORL.

Durerea și diminuarea auzului – primele simptome
Perforația membranei tim-panice poate fi parțială sau totală. La examenul otoscopic sau otomicroscopic se stabi-lește sediul, mărimea și eventualele leziuni asociate ale lanțului de osișoare.
"În urma incidentului, brusc, survine durere și hipoacuzie mai mult sau mai puțin importantă, în funcție de gradul de lezare a membranelor timpanice. Bolnavul mai poate prezenta și o sângerare redusă la urechea afectată și, mai apoi, descrie senzația de ureche înfundată", precizează dr. Gheorghe Comșa.

Prezentare imediată la medicul ORL-ist
În unele situații, o perforație recentă a membranei timpanice se poate vindeca spontan, prin puterea de regenerare a acesteia. "Tratamentul este exclusiv de specialitate ORL și momentul prezentării pacientului este foarte important. Dacă bolnavul se prezintă imediat sau în primele ore de la accident, avem posibilitatea reparării membranei timpanice, printr-o intervenție chirurgicală simplă și cu recuperarea funcțională completă, auzul revenind la normal imediat după momentul intervenției. Neglijarea sau prezentarea tardivă prezintă riscul suprainfectării, a apariției otitei supurate și, implicit, a imposibilității de a repara timpanul în acel moment. Chiar dacă otita se vindecă, poate să prezinte sechele cicatriciale care să necesite intervenții chirurgicale sofisticate pentru repararea membranei timpanice și cu rezultate incerte privind recuperarea auzului", a adaugat medicul specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2767 secunde