Maxima zilei: Fericirea nu este nimic decât sănătate bună și o memorie proastă. (Albert Schweitzer)

Pierderea în greutate, semn al tumorilor stromale gastrointestinale

2540
Tumorile gastrointestinale derivă din celule speciale care produc hormoni ce reglează procesul de digestie și mișcările tubului digestiv. Depistarea afecțiunii se face în urma unei endoscopii sau laparoscopii.
După diagnosticarea tumorii se fac investigații pentru a depista dacă celulele canceroase s-au răspândit în interiorul stomacului și al intestinelor. La metastază, tumora gastrointestinală poate să se răspândească și în alte părți ale organismului.

Simptomatic, pacienții pot prezenta diverse manifestări asociate cu localizarea tumorii, dimen-siunile și numărul tumorilor. Tumora poate fi localizată oriunde pe traseul întregului tub digestiv.
Sângerările reprezintă cel mai frecvent simptom. Circa 50% dintre pacienți au sângerări și dureri abdominale. Astuparea tubului digestiv apare la circa 10% - 30% dintre pacienți.
Cei mai mulți dintre bolnavi prezintă greață, vomă, durere, pierdere în greutate, mase tumorale descoperite la palpare, sângerări care duc la anemie. Aceste simptome apar pe o durată de circa patru - șase luni.
Pacienții care au tumori gastrointestinale pot să nu aibă nici un simptom. Este greu de depistat afecțiunea, de regulă se face accidental, în timpul unei endoscopii sau laparoscopii sau chiar în urma unui examen cu computer tomograf.

129 de cazuri la un milion de persoane
Tumorile stromale gastrointes-tinale pot fi localizate la nivelul apendicelui, colonului, rectului, intestinului subțire și/sau doar la nivelul stomacului.
Incidența anuală a numărului de cazuri nou diagnosticate variază între 6,8 - 20,4 cazuri la un milion de indivizi.
Tumora gastrointestinală poate apărea în oricare parte a tubului digestiv, dar obișnuit se dezvoltă mai ales în stomac sau în intestinul subțire. Cel mai frecvent se dezvoltă în stomac (circa 55%), urmat de duoden și intestinul subțire (circa 30%), esofag (circa 5%), rect (circa 5%) sau colon (circa 2%).
Numărul total de pacienți care au o tumoare gastrointestinală a fost estimat la 129 de cazuri la un milion de persoane, într-un studiu clinic epidemiologic.
Tumora se întâlnește la adulții peste 50 de ani. Pacienții mai tineri de 40 de ani sunt afectați în procente de 5 - 20%. Apare mai mult la bărbați decât la femei, diferența fiind mică.
Dimensiunile tumorii sunt extrem de importante, cele cu diametru peste doi centimetri având deja extensie metastatică.
Terapia tumorilor carcinoide gastrointestinale cuprinde tratament chirurgical pentru a putea fi îndepărtată tumora, nu înainte de a se efectua studii clinice de specialitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5745 secunde