Pielea de pe antebrațe adăpostește 40 de tipuri de bacterii

391
O echipă de cercetători americani, coordonată de Julia Segre, de la National Human Genome Research Institute (NHGRI), susține că pielea umană adăpostește un ecosistem bacterian bogat și diversificat. Ei consideră că sănătatea pielii, văzută ca fiind prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și rănilor, depinde de echilibrul dintre celulele epiteliale, bacteriile și microbii care trăiesc la suprafața ei.
Pentru a desluși echilibrul, oamenii de știință au realizat secvențierea ADN-ului micro-organismelor de la nivelul epidermei.
Cercetătorii americani au analizat eșantioane de epidermă prelevate de la 10 voluntari cu o stare bună de sănătate, din 20 de locuri diferite de pe suprafața corpului.
Cea mai mare diversitate microbiană a fost constatată pe antebrațe, cu o medie de 40 de specii diferite de bacterii și microbi, iar cea mai mică diversitate microbiană, cu doar 19 specii distincte, este întâlnită în zona din spatele urechilor. Un alt semn de bogăție este existența a trei tipuri de micro-sisteme bacteriene pe corpul uman. Unul este "uleios", între sprâncene, sub nas, în urechi, altul este "umed" - interiorul nărilor, sub brațe, iar al treilea este "uscat", pe antebrațe și fese.
Oamenii de știință speră că studiul realizat va ajuta la o mai bună cunoaștere a factorilor genetici și de mediu care cauzează eczeme, psoriazis, acnee, rezistență microbiană la antibiotice și alte afecțiuni ale epidermei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.943 secunde