Peste jumătate din români riscă să facă boli pulmonare

96
Peste jumătate din români riscă să facă boli pulmonare - bolnavideplamani-1368458043.jpg
Peste 50% din populația de peste 40 de ani a României a fost identificată ca fiind la risc de BPOC, în urma celui mai reprezentativ studiu național privind prevalența bolilor obstructive cronice.

Numărul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat până acum, deoarece nu a existat nici un studiu care să cuprindă cifre reprezentative la nivel național.

Studiul constituie primul demers structurat la nivel național de evaluare a prevalenței BPOC în România, care a utilizat și spirometria.

Populația țintă a fost reprezentată de adulții de peste 40 de ani , cercetarea realizată în perioada iulie-august 2011 evaluând un eșantion reprezentativ de 9.639 de persoane.

În ceea ce privește evaluarea clinică, 23% din persoanele investigate cu spirometrie prezentau disfuncție ventilatorie obstructivă, prevalența fiind mult mai ridicată în rândul bărbaților și respectiv a persoanelor de peste 60 de ani.

Prevalența fumatului în rândul celor testați spirometric a fost de 61%, semnificativ mai mare la bărbați și semnificativ mai redusă la grupa de vârstă 60 de ani și peste.

Chestionarul de screening și spirometria, elemente-cheie pentru depistarea precoce a bolii.

Rezultatele studiului sugerează că numai chestionarul de screening nu este suficient în identificarea de prezumție a persoanelor cu BPOC și ca spirometria trebuie asociată, cel puțin uneori, examinărilor anuale de rutina a stării de sănătate în populația de peste 40 de ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6553 secunde