Peste 60% din decesele din România sunt cauzate de bolile de inimă

1137
Peste 60% din decesele din România sunt cauzate de bolile de inimă - 0b8f15cfcc8033bdfb69b9ceedba6727.jpg
Românii trebuie să acorde o mai mare atenție afecțiunilor cardiovasculare, căci, după cum ilustrează statisticile realizate în ultimii ani, aproximativ 60% din decese sunt cauzate de aceste boli.

Românii trăiesc, în medie, până la 72 de ani - aceasta este, potrivit Anuarului de statistică sanitară 2008, speranța de viață în țara noastră. Adică, aproape la fel precum bulgarii, cu câțiva ani mai mult decât rușii (66 de ani), ucrainenii (68 de ani) și moldovenii (68,5 ani), dar ceva mai puțin decât polonezii (a căror speranță de viață este de 75 de ani) sau francezii, care ating, de ani buni, pragul de 80 de ani. Speranța de viață este influențată de condițiile sociale și de starea de sănătate a populației. Iar românii, a arătat dr. Loti Popescu, șefa Biroului Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, mor în proporție covârșitoare din cauza bolilor cardiovasculare. "Mortalitatea românească se sprijină pe bolile cardiovasculare, care cauzau 61% dintre decese în 2004, procentul fiind stabil de ani buni, urmate de cancere, cu 14% dintre decese și grupul bolilor respiratorii și boli digestive, cu 6 și 7%", a afirmat medicul.
Dr. Loti Popescu a mai arătat că a crescut îngrijorător de mult numărul cazurilor de infarct și boli cerebrovasculare soldate cu decesul bolnavilor. "Mortalitatea prin infarct s-a dublat între anii 1989 și 1996, apoi s-a stabilizat până în 2002, pentru a crește lent după anul respectiv. De asemenea, toate cardiopatiile ischemice dau decese care urmează curba infarctelor, cu stabilizare până în 2002 și o tendință ușoară de scădere în 2008", a spus specialistul. Foarte multe decese sunt atribuite și hipertensiunii arteriale, în condițiile în care specialiștii spun că
40% dintre români sunt supuși riscului de a dezvolta afecțiunea respectivă.
În unele județe s-a observat o mortalitate ridicată cauzată de bolile cardiovasculare. Este vorba, potrivit dr. Popescu, de Sălaj, Olt, Mehedinți, Caraș-Severin, Dolj, Bihor și Teleorman; aceste zone sunt cele mai sărace din țară, potrivit statisticilor de la nivelul Ministerului Sănătății.

Factorii de risc sunt cunoscuți, dar ignorați
Afecțiunile cardiovasculare sunt atât de răspândite în rândul românilor, pentru că, în cele mai multe cazuri, factorii de risc sunt ignorați. Sunt mulți bolnavi care știu că au colesterolul ridicat dar nu iau nicio măsură. Se constată, în ultimii ani, o tendință de supraponderabilitate mai ales în rândul femeilor, dar, la fel, fără nicio reacție din partea pacientelor.
Totodată, stresul este un factor de risc și încă unul major. "Stresul apare predominant între factorii de risc. Peste 50% dintre subiecții unui studiu realizat în zona Pucioasa, în 1999, au acuzat cel puțin un factor de stres major în timpul evaluării - fie pierderea locului de muncă, fie dizolvarea familiei, fie o calamitate", a arătat specialistul.
Alți factori de risc sunt fumatul, alcoolul și regimul alimentar în care predomină grăsimile animale (în special în rândul bărbaților).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2779 secunde