Persoanele în stare de ebrietate vor plăti 30% din asistența medicală

266
Persoanele în stare de ebrietate care primesc asistență medicală vor trebui să suporte 30% din costurile tratamentului. Inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiată de deputații Tudor Ciuhodaru și Mircia Giurgiu, propune ca în cazul în care persoana asistată medical pentru intoxicație etilică nu achită cheltuiala aceasta să fie obligată să efectueze 50 de ore de muncă în folosul comunității.
"Tratarea cazurilor de etilism acut în urma intoxicațiilor cu alcool implică costuri ridicate pentru unitățile sanitare și nu este firesc ca aceste costuri să fie suportate în întregime din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, atât timp cât pacienții consumă alcool și repetat se prezintă la unitățile sanitare pentru asistența medicală care în prezent este gratuită pentru aceștia", susțin inițiatorii în expunerea de motive.
Propunerea legislativă a primit inițial raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate a Senatului, apoi a fost adoptată. Membrii acestei comisii au argumentat că proiectul se referă în mod generic la cazurile de intoxicație etilică, extinzându-se obiectul reglementării și la cazurile de intoxicație etilică involuntară, care nu presupun culpa persoanei în cauză.
Comisia a apreciat că astfel se instituie un regim inechitabil în raport cu alte categorii de pacienți care consumă în mod voluntar substanțe cu efecte dăunătoare grave asupra sănătății și al căror tratament medical necesită cheltuieli substanțiale suportate din bugetul FNUASS sau de la bugetul de stat.
Inițiativa legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Stire din Actual : Nelson Mandela a fost internat în spital
Pagina a fost generata in 0.8485 secunde