Pe marginea prăpastiei. Cum pot fi ajutați sinucigașii

178
Pe marginea prăpastiei.  Cum pot fi ajutați sinucigașii - pemargineaprapastiei-1441906472.jpg

Articole de la același autor

Deși nu este o boală, sinuciderea lasă în urmă sentimente de șoc, negare, vină, rușine, furie, confuzie, dar mai ales foarte multă durere. Familia și apropiații persoanei care se sinucide trăiesc o adevărată dramă, iar travaliul de doliu este amplificat de misterul care învăluie cauza sinuciderii.

Întotdeauna există pretexte care susțin cumva actul suicidal cum ar fi: "S-a sinucis din dragoste", "A pierdut casa", "A pierdut toți banii la jocuri de noroc", "Avea probleme la serviciu/școală" etc. însă, toate acestea sunt doar posibile explicații de care au nevoie cei care rămân, pentru a da sens gestului extrem și care le alină cumva durerea pierderii.

În fiecare an, în luna septembrie este marcată Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a informa și de a conștientiza populația la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.

"Motivul real al sinuciderii însă, nu sunt evenimentele izolate din viața unei persoane, ci suferința pe care aceasta o trăiește. Este o suferință extremă, psihică și emoțională, care face ca persoana în cauză să nu mai găsească soluții, răspunsuri, ea se simte captivă într-o suferință copleșitoare fără șansa de a se elibera. Astfel de persoane se luptă cu senzația lor permanentă de eșec, cu durerea psihică extremă până la epuizare, pe tot parcursul vieții lor, iar fiecare situație dificilă de viață va amplifica durerea împingând limitele de rezistență la extreme. Când persoana simte că a depășit această limită și că nu mai poate face față în niciun alt mod situației disperate, actul sinuciderii va fi realizat ca un mijloc de evadare. Pentru o astfel de persoană nu doar prezentul este sumbru și fără scăpare, ci vede și mai multe probleme și suferință în viitor, ceea ce îi amplifică disperarea și face ca moartea să pară singura soluție", a explicat psihologul Elena Ranga. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3105 secunde