Păziți-vă de anevrismul aortic printr-un stil de viață sănătos

1794
Păziți-vă de anevrismul aortic printr-un stil de viață sănătos - 3e141ef71dc5be22d840944713e0c64f.jpg
Prima cauză a mortalității, atât în România, cât și pe plan mondial, este reprezentantă de bolile cardiovasculare. În țara noastră, procentajul celor răpuși de aceste afecțiuni depășește 70%. Anevrismul aortic este o boală frecvent întâlnită, în special în rândul fumătorilor și persoanelor care suferă de obezitate, diabet zaharat sau tensiune arterială crescută.

Românii se prezintă la medic doar atunci când se simt rău, dar în multe cazuri se dovedește că este târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. De altfel, numeroase afecțiuni fie nu au simptome, fie bolnavii ignoră semnele.
Bolile cardiovasculare se dez-voltă pe parcursul a zeci de ani, dar, ca și la alte tipuri de afecțiuni, sunt depistate abia când apar complicațiile. Iar acestea apar, după cum ne-a declarat dr. Elvira Craiu, medic-șef Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, după 15 -20 de ani de la debutul afecțiunii. Mai mult, specialistul a arătat că nici tratamentele nu sunt urmate corespunzător. "Bolnavii iau tratamentul pentru câteva zile, până când se simt mai bine, iar apoi renunță și nici nu se mai prezintă periodic la consulturile medicale. Pacienții se îngrijorează abia atunci când apar complicațiile, neglijând să se preo-cupe de luarea unor măsuri care să le protejeze sănătatea și în special sănătatea inimii", a afirmat medicul.

Factorii care determină apariția bolii
Printre afecțiunile inimii și sistemului vascular destul de frecvent întâlnite se numără și anevrismul aortic sau aorta anevrismală, cum mai este denumită. Aorta este vasul de sânge de dimensiuni mari, care transportă sângele cu oxigen de la inimă către celelalte organe. Anevrismul se manifestă prin slăbirea peretelui aortei, care se poate rupe, cauzând o hemoragie ce poate pune în pericol viața. În funcție de localizare pe traiectul aortei, a arătat specialistul, afecțiunea este de două tipuri: anevrism aortic abdominal și toracic.
Stilul de viață joacă un rol esențial în menținerea sănătății inimii, a subliniat dr. Elvira Craiu. Astfel, anevrismele aortice pot fi cauzate de fumat (studiile realizate în ultimii ani au arătat că 90% dintre bolnavi au acest viciu), de nivelul ridicat de colesterol.
Totodată, printre factorii care duc la apariția bolii se numără obezitatea, tensiunea arterială crescută, diabetul zaharat, anumite infecții (precum sifilisul sau endocardita - o infecție a stratului celular ce căptușește inima) ori loviturile puternice în piept sau abdomen. Medicul a arătat că expuși riscului de a dezvolta boala cardiovasculară sunt cei care au cazuri în istoricul medical al familiei, în mod special bărbații și vârstnicii.

Simptome ce nu trebuie ignorate
În majoritatea cazurilor, afectarea aortei, mai ales dacă este localizată în zona toracică, nu prezintă simptome. Acestea apar când anevrismul crește în dimen-siuni și sunt durerea în piept, abdomen sau partea inferioară a spatelui, care poate iradia la nivelul piciorului sau feselor, febră, scăderea în greutate, tuse sau scurtarea timpilor respiratorii (dacă anevrismul este localizat în regiunea plămânilor), dificultate la înghițire sau tuse.
În cazul anevrismului aortic abdominal, bolnavul mai poate observa un deget de la picior învinețit, semn că la nivelul anevrismului s-a produs un cheag care a blocat fluxul sanguin.
Atunci când aorta anevrismală se rupe sau se fisurează, bolnavul resimte o durere bruscă, severă, iar presiunea arterială scade rapid. Dacă nu se intervine în regim de urgență, poate surveni decesul.
Se impune consultarea unui specialist dacă bolnavul observă o scădere în greutate și febră, fără o cauză aparentă. Testele care ajută la depistarea anevrismului sunt ecografia abdominală, tomografia computerizată, ecocardiograma și angiograma. Investigațiile trebuie făcute, atrage atenția medicul, pentru a depista dacă există riscul ca anevrismul să se rupă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Ritual pentru un somn odihnitor
Vineri, 18 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Sfaturi pentru o inimă sănătoasă
Joi, 17 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Bananele, izvor de sănătate
Pagina a fost generata in 3.7571 secunde