Pacienții vindecați de COVID-19 pot dona mai ușor plasmă. Donatorii nu trebuie să mai prezinte 2 teste negative

Luni, 10 August 2020
925

Articole recomandate

Ministerul Sănătății schimbă cerințele minime pentru cei vindecați de COVID-19 care doresc să doneze plasmă – a fost eliminat criteriul care solicita donatorului să prezinte 2 teste RT-PCT negative și au fost simplificate procedurile birocratice.


Criteriile de eligibilitate pentru donarea de plasmă de către cei vindecați de coronavirus s-au simplificat după ce mai multe persoane vindecate care au încercat să doneze s-au lovit de proceduri birocratice greoaie și protocoale complicate.  


"Eu am încercat deja de la telefon, fiind încă în spital, am încercat să aflu detalii despre cum aș putea să donez. Mie mi s-au efectuat câteva teste de sânge și un singur test care a ieșit pozitiv acum vreo trei săptămâni. Din acel moment nu mi s-au mai făcut teste", declara George Rizea, unul dintre pacienții vindecați de COVID-19 care a vrut să doneze plasmă. 


"Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi: 


- semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru  transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;


-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.


-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale;


-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.


Modificările  urmăresc  creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.


Mai mult, Ministerul Sănătății va contribui cu date în platfomă de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total/plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă- EU CCP Database.


Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.


Ordinul MS stabilește  responsabilitățile privind transmiterea informațiilor în baza de date a UE.


Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislația națională în domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea și distribuirea sângelui și a componentelor sanguine, respectând totodată principiului donării voluntare neremunerate și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.


Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.


Conform datelor INHT, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au  distribuit către spitale un număr de 463 unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19", se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 1.2251 secunde