Osteoporoza, o boală răspândită care trebuie să vă trimită la consultație

2592
Osteoporoza, o boală răspândită  care trebuie să vă trimită la consultație - osteoporoza-1407860657.jpg

Articole de la același autor

Osteoporoza este o boală a scheletului, fiind caracterizată prin compromiterea rezistenței mecanice a osului și având drept consecință creșterea riscului de fracturi. Căci, după cum a subliniat dr. Mădălina Iliescu, medic primar recuperare medicală, coordonator al Centrului de Recuperare AQUA, rezistența depinde de masa osoasă și de calitatea osului.

"Osteoporoza reprezintă o problemă de o importanță globală și a fost plasată de către Organizația Mondială a Sănătății în lista maladiilor legate de îmbătrânirea populației. În ultimul deceniu se observă o creștere a frecvenței osteoporozei.

Importanța socială a osteoporozei este apreciată prin consecințele sale: apar fracturi vertebrale și ale oaselor scheletului periferic, duce la creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul persoanelor de vârstă înaintată, la creșterea cheltuielilor de îngrijire", a explicat dr. Mădălina Iliescu.

La ora actuală, osteoporoza este una dintre cele mai importante boli care afectează omenirea, alături de hipertensiunea arterială și diabetul zaharat. Printre factorii de risc pentru apariția osteoporozei enumerăm sedentarismul, fumatul, dieta neechilibrată, consumul abuziv de alcool și medicamente.

"Fracturile, complicația redutabilă a osteoporozei, în special fracturile vertebrale și ale șoldului, provoacă mari suferințe și sunt asociate cu o mortalitate ridicată și cu o calitate scăzută a vieții. Prevalența fracturilor cauzate de osteoporoza post-menopauză este foarte mare, acestea sunt mai frecvente decât cazurile de infarct miocardic, cancer de sân și accidente vasculare cerebrale la un loc. Fracturile reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate la populația vârstnică amplificând semnificativ costurile serviciilor medicale, atât pentru societate, cât și pentru pacient", a precizat medicul specialist.

Se impune menționat că 20% dintre cei care au fracturi de col femural mor în primele șase luni de la accident, iar 50% devin dependenți de sistemul medical și de rude, necesitând îngrijiri medicale prelungite. "Pacienții cu fracturi vertebrale au perioade lungi de disconfort, din cauza durerii și a sindroamelor disfuncționale cu răsunet asupra calității vieții", a adăugat dr. Iliescu.

Pentru a afla dacă sunteți predispuși la dezvoltarea osteoporozei, vă puteți adresa specialiștilor Centrului de Recuperare Medicală AQUA pentru consultații. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7076 secunde