Oreionul se manifestă prin febră, cefalee, dureri musculare, oboseală

360
Oreionul se manifestă prin febră, cefalee, dureri musculare, oboseală - fondoreion3-1642184786.jpg

Articole de la același autor

Oreionul sau parotidita epidemică este o boală contagioasă, cauzată de un virus, care afectează cu predilecţie copiii. De regulă, în primele zile se manifestă prin febră, cefalee, dureri musculare, oboseală şi pierderea apetitului, după care urmează mărirea glandelor salivare, un simptom specific bolii.

Cum spuneam, de cele mai multe ori, cei mici sunt afectaţi de oreion, şi mai ales cei cu vârsta cuprinsă între doi şi 12 ani, care reprezintă categoria de risc în a contracta virusul, care se răspândeşte, în special, în colectivităţile de copii. Cel mai evident simptom este umflarea glandelor salivare. Tocmai de aceea, cel mai bun mod de prevenire a oreionului este, fără îndoială, vaccinul, care combină dozele pentru a preveni rujeola, oreionul și rubeola.

Potrivit dr. Veronica Rădulescu, oreionul este o boală care poate fi acută sau cronică, afectând una sau ambele glande parotide, responsabile de producerea salivei. Aceste glande sunt situate în spatele ramurilor ascendente ale maxilarului. Un virus din familia Paramyxoviridae cauzează această boală. Mare atenţie! Deși este frecvent întâlnit la copii și adolescenți, poate infecta și adulții sensibili. În plus, oreionul poate afecta și alte glande din corp, sistemul nervos și testiculele. Înainte de apariția vaccinului universal, oreionul era o boală endemică în întreaga lume, dar de când a fost inventat vaccinul, incidența a scăzut brusc.

„Când vine vorba de contractarea oreionului, infectarea are loc cu două zile înainte ca parotidele să se inflameze. În ceea ce priveşte procesul de vindecare, acesta durează până la maximum nouă zile. Deoarece este un virus respirator, transmisia are loc prin picături pe care o persoană infectată le eliberează atunci când strănută, tușește sau vorbește. În acelaşi timp, anumite persoane infectate cu virusul oreionului au semne sau simptome foarte ușoare sau nu prezintă deloc probleme. Principalul simptom al oreionului este inflamația glandelor salivare, care duce la umflarea obrajilor. Pe lângă această inflamație caracteristică, pacienții pot prezenta și durere la nivelul glandelor salivare, umflate pe una sau ambele părți ale feței, durere la mestecat sau înghițit, febră, cefalee și dureri musculare, slăbiciune și oboseală, pierderea poftei de mâncare”, a explicat medicul.

Deși nu sunt foarte frecvente, complicațiile pot fi grave. Cele mai multe implică inflamația unei părți a corpului. În afară de glandele salivare, aproximativ o treime dintre bărbații cu oreion dezvoltă inflamații ale unuia sau ale ambelor testicule. Această complicație este cunoscută sub numele de orhită. Deși această complicație ar putea provoca sterilitate, acest lucru este rar. O altă complicație pe care oreionul ar putea-o provoca la fete și femei este inflamația ovarelor, deși este mai puțin frecventă. Mai rar, se poate întâmpla ca sistemul nervos central să se inflameze, acest lucru putând duce la meningită sau encefalită, dacă creierul este deteriorat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1825 secunde