Ochelarii de soare - moft sau necesitate?

1117
1

Articole de la același autor

Utilizați mai ales pe timpul verii, când lumina soarelui este mult mai puternică, iar ochii mai sensibili, ochelarii de soare au devenit un accesoriu nelipsit. Alegerea lor este foarte importantă, având în vedere că ochelarii cumpărați de la tarabă, față de cei din optica medicală, nu protejează ochii de razele ultraviolete.

Fie că sunt purtați la plajă, pe stradă sau la condus, ochelarii de soare sunt un accesoriu indispensabil, mai ales pe timpul verii. Specialiștii avertizează, însă, că ochelarii comercializați la tarabă nu numai că nu protejează ochii de razele ultraviolete, dar sunt "vino-vați" de producerea unor afecțiuni extrem de grave, precum cataracta sau degenerescența maculară.

"Pe lângă faptul că sunt comercializați la colț de stradă, ochelarii care se găsesc pe tarabe nu protejează vederea. Aceștia sunt confecționați dintr-un plastic de calitate proastă, care nu protejează ochii de razele ultraviolete și care, pe deasupra, provoacă afecțiuni la nivelul retinei. Mai mult decât atât, o persoană care poartă o astfel de pereche de ochelari se poate trezi că va avea nevoie și de ochelari de vedere, aceștia având și dioptrii. În schimb, ochelarii din optica medicală, confecționați din sticlă organică sau minerală, au lentile realizate după tehnici medicale avizate. De aceea, orice cumpărător va beneficia, la cum-părarea ochelarilor, și de un certificat de calitate.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu util și care protejează sănătate ochilor, și nu un moft. Așa cum ne protejăm pielea de arsuri solare, așa trebuie să ne protejăm ochii de razele ultraviolete", a explicat inginer optometrist Baci Enise, din cadrul opticii medicale Opti Eni din Constanța.

Ochelarii cu dublu rol

Deși purtătorii de ochelari ar spune că nu pot purta ochelari de soare, specialistul îi contrazice. Orice persoană care are dioptrii, deci poartă ochelari de vedere, poate purta și ochelari cu protecție solară.

"Față de acum 17 ani, când ne-am lansat pe piață, tehnicile de realizare a ochelarilor de soare pentru cei cu dioptrii au evoluat fantastic. Așadar, cei care își doresc ochelari de soare, dar poartă și ochelari de vedere pot face acest pas. Ei își pot alege dintr-o gamă largă de lentile, speciale pentru condus sau pentru purtare zilnică.

De exemplu, lentilele de culoare verde, gri sau maro sunt foarte utile la condus, pentru că minimizează distorsiunile de culoare.

Este un mit care trebuie de-montat acela că ochelarii de soare trebuie să fie foarte închiși la culoare, iar aceasta este dovada.

Se recomandă ca ochelarii de soare să aibă înscris pe lentilă specificația UV 400 sau 100% protection", mai susține specialistul Opti Eni.

Control optic

Pentru a evita problemele de sănătate ale ochilor, specialistul recomandă ca, înainte de alegerea oricărei perechi de ochelari, fie că sunt de vedere, fie că sunt de soare, să fie realizat un consult de specialitate.

"Înainte de toate, un consult medical poate arăta dacă pacientul are nevoie sau nu de ochelari de vedere. Acest lucru este benefic și în cazul copiilor care trebuie să fie aduși în cabinet în jurul vârstei de 3 ani, dacă părinții observă că au probleme de vedere. Fiind în continuă formare, aceștia pot suferi de diverse afecțiuni care necesită purtarea ochelarilor", completează specialistul. 

Comentează știrea

nae
18 iulie 2014
stai ca vin acu sa cumpar,ptrrrr

S-a platit reclama s-au e ascunsa ?,miine poimiine o sa auzim ca se moare de la ochelarii de pe taraba,apropo poti sa cumperi de pe net sau din alta parte nu de la firma aratata explicit in aricol.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5971 secunde