Ochelarii de soare - modă sau necesitate? Cum se alege perechea potrivită

347
Ochelarii de soare - modă sau necesitate?  Cum se alege perechea potrivită - ochelariidesoare1-1437147261.jpg

Articole de la același autor

Ochelarii de soare sunt mereu la modă, ne completează cu stil ținutele de vară și ne fac remarcați! Însă, pe lângă considerentele estetice trebuie să ținem cont și de aspectele medicale și să nu uităm că principalul rol al ochelarilor de soare este acela de a ne proteja ochii în fața acțiunii radiațiilor solare, așa cum loțiunile speciale ne protejează pielea împotriva arsurilor solare.

Specialiștii din cadrul clinicii de oftalmologie Mrini Eye ne atrag atenția asupra consecințelor pe care le are expunerea prelungită la soare.

"Razele UV pot provoca arsuri la nivelul retinei și corneei, similare celor de la nivelul pielii, care pot afecta vederea până la orbire. De asemenea, pot contribui la creșterea riscului de apariție a cataractei, degenerescenței maculare și chiar a cancerelor pielii din jurul ochilor. Protecția ochilor în fața razelor UV este esențială, și nu doar atunci când stăm la plajă, ci de fiecare dată când ieșim afară. Este greșit să credem că avem nevoie de ochelari de soare doar vara. Radiațiile UV acționează asupra ochilor indiferent de anotimp și de vreme, chiar și într-o zi înnorată", ne informează dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog.

Cum alegem ochelarii potriviți

Dacă ochelarii de soare nu oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, atunci ochii vor avea de suferit.

"Ochelarii de soare cumpărați din locații neavizate sau de la colțul străzii nu oferă niciun fel de protecție UV și fac mai mult rău decât bine. Ei doar blochează o parte din lumina vizibilă. În condiții de intensitate luminoasă scăzută irisul se relaxează și pupila se dilată, astfel radiațiile UV pătrund într-o cantitate mai mare în ochi și afectează structurile oculare", ne avertizează specialistul.

Un criteriu de alegere a ochelarilor de soare de bună calitate este să verificați dacă pe brațele ochelarilor sunt trecute următoarele indicative:

- Inscripția CE - vă garantează că ochelarii sunt în conformitate cu reglementările europene în domeniu.

- Categoria filtrului UV - indică puterea de diminuare a radiațiilor UV. Există 5 categorii, notate de la 0 la 4, iar categoria 3 este cea mai indicată în cazul unei protecții potrivite pe tot parcursul zilei.

- Inscripția UV400 - garantează protecție 100% împotriva razelor UV.

- Numele producătorului - vă garantează autenticitatea produsului.

Dacă aceste marcaje nu sunt înscrise pe brațe înseamnă că respectivii ochelari de soare nu sunt o alegere bună pentru ochi.

Perechea potrivită pentru cei care au probleme

Atunci când vă alegeți ochelarii de soare potriviți ar mai trebui să țineți cont de tipul de activitate la care îi veți folosi, materialul din care sunt fabricate lentilele, alte tipuri de tratamente care le sunt aplicate lentilelor (spre exemplu, polarizarea, care elimină complet strălucirea dată de apă, nisip, asfalt, zăpadă etc.) și calitatea lentilelor. Deși enumerată ultima, calitatea lentilelor este un criteriu foarte important, deoarece o lentilă de proastă calitate poate distorsiona imaginile, influențând considerabil calitatea vederii.

Purtătorii de ochelari de vedere trebuie să știe că au și ei la dispoziție soluții pentru protecția vederii în fața radiațiilor ultraviolete: ochelarii de soare cu dioptrii sau ochelarii de vedere cu lentile heliomate care se închid la culoare atunci când intensitatea luminii crește.

Pentru a alege cea mai bună protecție pentru ochi specialiștii din cadrul magazinului de optică al Clinicii Mrini Eye vă așteaptă cu sfaturi profesioniste și o gamă variată de produse.

"Soarele poate deveni inamicul sănătății noastre. Trebuie doar să facem alegerile potrivite pentru a ne proteja ochii de acțiunea radiațiilor UV și apoi ne putem bucura de toate beneficiile pe care ni le aduce lumina solară", a concluzionat dr. Hicham Mrini.

Pentru a vă asigura că sănătatea ochilor este la cote maxime este recomandat să efectuați periodic controale oftalmologice complete. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3234 secunde