Oboseala la eforturi mici, semn al hipertensiunii arteriale

2899
Hipertensiunea arterială este indicatorul fidel ce ne arată starea de sănătate a vaselor sangvine din organism. Afecțiunea se caracterizează prin creșterea tensiunii arteriale peste valoarea maximă de 13,5 centimetri coloană de mercur și valoarea minimă de 3,5 centimetri coloană de mercur. Se consideră tensiune arterială mare o presiune a sângelui pe artere de 140/90 mmHg sau mai mare.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune ce indică riscul cardiovascular și, dacă mai este asociată și cu creșterea colesterolului și trigliceridelor, riscul crește și el, pericolul cel mare fiind infarctul de miocard și accidentul cerebral vascular.

Examenul anual de bilanț obligatoriu după 40 - 45 de ani
Gherghina Rizea, medic primar în medicină de familie, ne sfătuiește să avem grijă de inimă după vârsta de 40 - 45 de ani: "Pacientul este bine să-și facă examenul anual de bilanț pentru ca medicul să depisteze precoce apariția bolii sau forma ei inițială pentru a aplica o terapie adecvată și o supraveghere activă".
Medicul de familie are un rol important în depistarea precoce a acestei boli, pentru că el cunoaște și mediul de proveniență al pacientului, ruta lui profesională, condițiile la locul de muncă, efortul energetic și neuropsihic și, mai ales, bagajul genetic familial.
Atunci când problematica medicală îl depășește pe medicul de familie, pacientul este trimis la medicul specialist pentru a i se stabili conduita terapeutică și modalitatea de monitorizare.

Obezitatea, factor de risc pentru hipertensiunea arterială
În cadrul examenului de bilanț se urmărește greutatea, știindu-se că obezitatea este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială și, mai ales, obezitatea abdominală. "Se urmăresc pulsul, frecvența respiratorie și, bineînțeles, tensiunea arterială", ne explică Gherghina Rizea.
Atunci când pacientul este diagnoscticat cu hipertensiune arterială el va fi monitorizat atât de către medicul de familie lunar, cât și de către medicul specialist cardiolog la trei luni sau la șase luni.
Gherghina Rizea ne detaliază stările după care putem depista dacă suferim de această afecțiune sau nu: "Important de știut pentru toți este că, ori de câte ori pacientul prezintă palpitații, o stare generală modificată, oboseală la eforturi mici, chiar și la mers, el trebuie să se prezinte de urgență la medicul de familie".
Prevenirea acestei boli se face printr-o alimentație hiposodată, adică mai puțin bogată în sare, bogată în legume crude și fructe, fără grăsimi animale. Specialistul ne recomandă ca măcar o jumătate de oră pe zi, cinci zile pe săptămână să ne mișcăm cât mai mult cu putință și să mergem mult pe jos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7199 secunde