Obezitatea are leac. Iată cu ce soluții vin medicii constănțeni

Duminică, 13 Iulie 2014, 16:40
1638
Obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în majoritatea țărilor, ea afectând un segment de populație în continuă creștere. Înainte de orice, obezitatea trebuie considerată mai puțin o problemă de estetică și mai mult o problemă de sănătate, care atrage după sine complicații medicale, dizabilități temporare sau permanente, scăderea duratei de viață și,

nu în ultimul rând, un cost mare pentru întreaga societate.

Obezitatea este o boală cronică, greu de tratat cu dietă și exercițiu fizic. De fapt, ultimii 30 ani arată că aceste metode nechirurgicale au eșuat. Astfel, la acest moment, în lume obezitatea este larg răspândită și cu efecte sociale im-portante.

"Obezitatea este o boală în care se acumulează excesiv grăsime în organism din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice sau, mai rar, din cauza unor dereglări metabolice. Un exces de 50 de calorii zilnic poate crește greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. Obezitatea poate fi condiționată genetic. În mod normal, fiecare persoană are în corp circa 30-35 miliarde de celule adipoase și poate fi un factor determinant major pentru o serie de boli asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterială", explică dr. Daniel Ovidiu Costea, medic primar chirurgie generală în cadrul MEDSTAR 2000 Constanța.

Program complet și performant

Hotărârea de a apela la o operație bariatrică este una dintre cele mai semnificative și radicale decizii din viață, având ca rezultat schimbări majore fizice și psiho-logice. Înainte de a face o astfel de alegere, e corect să fii bine informat, să știi exact care sunt așteptările realiste de scădere ponderală după fiecare procedură în parte, dar și care sunt riscurile acestora, cum vor decurge primele zile după operație, cum va trebui să îți modifici alimentația, astfel încât sănătatea ta să fie în siguranță și să poți să menții starea de normo-ponderabilitate pe termen lung.

"Ne vom angaja împreună într-o îndelungată relație medic-pacient care începe cu o riguroasă eva-luare și pregătire preoperatorie, câteodată compusă din mai multe etape succesive și care va continua cu momentul efectiv al operației, dar care nu se va sfârși aici. Dimpotrivă, se va extinde pe o îndelungă perioadă care urmează operației și care va presupune controale periodice și analize care au ca scop să prevină eventualele dezechilibre din organism determinate de scăderea ponderală.

Medicii vor urmări, de asemenea, și evoluția condițiilor patologice asociate cu obezitatea diagnosticate inițial și al căror tratament trebuie modulat post-operator, așa cum este cazul diabetului sau al hipertensiunii", mai spune medicul.

Ce este chirurgia bariatrică

Chirurgia obezității(bariatrică) este la ora actuală singura metodă de a trata obezitatea. Ea constă în intervenții pe stomac și/sau intestinul subțire care ajută pacienții cu obezitate extremă să piardă în greutate. Aceste operații sunt o opțiune pentru cei care nu pot pierde în greutate prin alte mijloace sau care suferă de grave probleme de sănătate legate de obezitate.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3797 secunde