O tânără cu o boală neurologică rară, tratată la Spitalul Județean

4919
O tânără cu o boală neurologică rară, tratată la Spitalul Județean - 440cd35c0a346254a040a0f72ba1279c.jpg

Articole de la același autor

O femeie de 36 de ani din Oltina, care suferă de poliradiculonevrită - o afecțiune neurologică rară, a fost salvată de medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Tânăra a început să se simtă rău în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Treptat, i-au paralizat picioarele, apoi mâinile, pentru ca în urmă cu o săptămână, când a fost internată în spital, să fie deja imobilizată la pat, complet dependentă de ajutorul cadrelor medicale și rudelor. La scurt timp după internare, bolnava a fost diagnosticată cu poliradiculonevrită, boală neurologică rară și gravă, care constă în inflamarea sistematizată și concomitentă a rădăcinilor nervilor.
Dr. Anca Hâncu, medic-șef Secția de Neurologie, a arătat că boala a continuat să evolueze și pe perioada spitalizării, afectând centrii deglutiției, astfel că pacienta nu mai putea nici să mănânce. "Au fost făcute însă toate eforturile și a fost asigurat tratamentul cu imunoglobine umane", a arătat specialistul. Potrivit dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al spitalului, terapia costă peste 14.000 de lei și este aplicată trei zile, fiind asigurată de unitatea spitalicească. Dacă nu ar fi urmat tratamentul, boala ar fi afectat centrii respirației, iar pacienta risca să rămână conectată la aparatele de susținere a vieții sau să decedeze.
La ora actuală, după cum au arătat specialiștii, starea pacientei este stabilă. Urmează însă un an greu, de recuperări medicale. "Bolnava va pleca mâine (n.r. astăzi) la București, pentru realizarea unei electromiograme (testarea activității musculare), o analiză care nu poate fi realizată aici. Apoi va urma un an de recuperare, la Mangalia", a mai arătat dr. Hâncu.

Cauza bolii - necunoscută
Cât privește cauzele care au dus la apariția bolii, dr. Anca Hâncu susține că este efectul unui agent viral încă necunoscut, asupra unui sistem imunitar slăbit de stres și efort fizic. De altfel, medicii au arătat că studiile realizate până în prezent, în țara noastră, au arătat că boala este declanșată de un virus, dar încă nu s-a stabilit despre ce agent etiologic viral este vorba. "În 99% din cazuri nu a fost găsit agentul etiologic", a subliniat dr. Florian Stoian.
De altfel, și afecțiunea este diagnosticată destul de rar. "Am mai diagnosticat un caz asemănător anul trecut, tot în această perioadă. Era vorba de o persoană tânără, de 38 - 40 de ani, recent întoarsă de la muncă din Spania", a arătat dr. Hâncu.
Poliradiculonevritele pot apărea la orice vârstă, la scurt timp după ce bolnavul a suferit de o boală infecțioasă, virală. Pot apărea inclusiv dacă pacientul s-a vindecat de boala infecțioasă. Studiile din ultimele decenii pledează pentru existența unui proces autoimun la nivelul nervilor - mielina este distrusă, prin mecanisme umorale și celulare și, astfel, apare paralizia. Boala debutează, de obicei, în membrele inferioare și avansează apoi spre partea superioară a corpului. Refacerea mielinei presupune reluarea funcționalității membrelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3268 secunde