O alimentaţie necorespunzătoare poate dăuna grav ficatului

351
O alimentaţie necorespunzătoare poate dăuna grav ficatului - oalimentatienecorespunzatoare1-1634908710.jpg

Articole de la același autor

Ficatul deţine un rol foarte important în organism, iar una dintre multiplele sale funcţii este aceea de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult decât atât, ficatul are şi un rol important în detoxifiere, curăţarea sângelui de toxine, metale grele, viruşi, paraziţi etc. Pentru a vă păstra ficatul sănătos, specialiştii vă recomandă să evitaţi alimentele grase şi să nu consumaţi mai mult de un pahar de vin pe zi.

Cu toţii ştiţi că ficatul are capacitatea de a se regenera rapid, însă, o alimentaţie necorespunzătoare care se întinde pe o perioadă lungă de timp poate dăuna grav ficatului, acesta nemaifiind capabil să funcţioneze în parametri normali, precizează elytis.ro. Există persoane care necesită o atenţie specială şi un control minuţios hepatic, iar printre acestea se numără: consumatorii de alcool, femeile care iau anticoncepţionale, bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză, pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii obezi, persoanele cu colesterol crescut, precum si persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanţe toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri).

Atunci când o persoană are probleme cu ficatul, primul aspect la care dă de gândit este consumul de alcool. Într-adevăr, alcoolul este în topul substanţelor nocive pentru ficat, însă, cu toate astea, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru acesta.

Pe lângă toate acestea, grăsimile trans, cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs, pot favoriza apariţia unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung. Totodată, nu trebuie să uitaţi că funcţiile hepatice mai pot fi afectate şi de către fumat, stres şi lipsa odihnei. Vă puteţi confrunta cu o boală de ficat atunci când aveţi una dintre următoarele simptome: stare inexplicabilă de oboseală, somnolenţă exagerată, variaţii ale poftei de mâncare, coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor, senzaţia de greutate (presiune) în partea dreaptă, sub coaste, stare de greaţă, sângerarea gingiilor sau sângerări nazale, umflarea abdomenului, constipaţia cronică, senzaţia de acru sau de amar în gură. La acestea se adaugă limba uscată, stări febrile, umflarea picioarelor sau simptome de depresie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7424 secunde