Nutriția defectuoasă, cauză a numeroase boli. O combinație explozivă!

141
1
Nutriția defectuoasă, cauză a numeroase boli. O combinație explozivă! - nutritia2-1567329563.jpg

Articole recomandate

Vă place mâncarea tradițională românească? Din păcate, mulți specialiști susțin că aceasta nu este tocmai cea mai bună alegere atunci când vreți să adoptați un stil de viață sănătos. 


Potrivit dr. Simona Nicodim, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, noțiunea de nutriție are o semnificație diferită de la un individ la altul, fiind un amestec de obiceiuri alimentare moștenite din familie și obiceiuri alimentare dobândite, adaptate în funcție de preferințele individuale, programul zilnic și, nu în ultimul rând, în funcție de informațiile provenite din diverse surse (internet, prieteni, familie, medici, alte surse). 


Specialistul este de părere că alimentele tradiționale, care ne plac atât de mult, nu ne fac rău. Problemele de sănătate apar doar atunci când nu preparăm corespunzător alimentele sau facem combinații proaste de meniuri. 


"De exemplu, sarmalele pot fi în regulă dacă le preparăm din carne slabă, fără să folosim slănină sau untură și dacă le consumăm fără adaos de smântână. Un alt exemplu: la o masă de Crăciun sau de Paște, acolo unde preparatele tradiționale (tobă, caltaboș, răcitură, respectiv drob, ouă) au un conținut crescut de grăsimi și calorii, ar trebui să evităm să adăugăm în meniu icre, salate cu maioneză sau cartofi prăjiți. 


O nutriție inadecvată poate avea consecințe imediate, dar și consecințe pe termen lung. Nutriția defectuoasă poate cauza o varietate de boli, cele mai importante fiind obezitatea, dislipidemiile, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, guta, afecțiunile oncologice", a subliniat medicul. 
Ea spune că țara noastră se află chiar în top, în Europa, atunci când vine vorba despre obezitatea la copii. Această problemă apare, de regulă, pentru că foarte mulți oameni nu sunt atenți la ce bagă, efectiv, în gură, nu au o alimentație corectă. În aceste condiții, ne întrebăm: ce este de făcut? Cum ne pot ajuta medicii? 


Educația se face individual 


"Educația pacienților pentru un stil de viață sănătos se face individual, cu prilejul prezentării pacienților la cabinet, dar există și diverse programe de educație pentru o alimentație sănătoasă, unele derulate în școli și grădinițe. Din păcate, multe persoane accesează informații incorecte de pe diverse site-uri și adoptă diete dezechilibrate, cu consecințe negative asupra sănătății, din dorința de a obține rapid beneficii legate de scăderea ponderală, scăderea tensiunii arteriale sau a glicemiei.


Bolile legate de nutriție au de multe ori o evoluție silențioasă, ceea ce înseamnă că este posibil să nu realizăm că avem o problemă de sănătate decât în momentul în care aceasta se agravează. De aceea, este important să facem controale periodice la medicul de familie. Pentru a preîntâmpina aceste boli, ar trebui să adoptăm un stil de viață sănătos, care presupune o alimentație echilibrată, mișcare în limitele toleranței individuale la efort, dar și efectuarea de controale medicale periodice", a explicat specialistul. 


Comentează știrea

Thinvadia
21 august 2022
Thinvadia

Zithromax Crushed stromectol for pinworms

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9085 secunde