Nu vă mai amăgiți! Dependența de țigări este o realitate

1486
Nu vă mai amăgiți! Dependența de țigări este o realitate - dependentadetigari-1621884140.jpg

Articole de la același autor

Dependența de țigări este teribilă și le distruge sănătatea celor care au acest viciu. Azi o tuse, mâine o răceală puternică și tot așa până ajungeți la medic, unde poate fi scris un diagnostic nemilos: cancer pulmonar. Potrivit psihologului Bogdana Bursuc, oamenii trebuie să înțeleagă, înainte de toate, ce înseamnă dependența de țigări. Pe de o parte, se are în vedere vârsta la care oamenii se apucă de fumat și care în ultimii ani a fost tot mai mică, principala explicație fiind accesibilitatea și curiozitatea. Frecvent, într-o familie se întâmplă ca adulții care fumează să aibă un mesaj de interzicere a fumatului sau de prezentare a acestuia ca pe ceva negativ.

Ce pot vedea copiii sunt mesaje contradictorii: părinții fumează, dar spun că fumatul face rău. Ca urmare, în mintea copiilor se naște curiozitatea. Un alt motiv este faptul că la vârsta adolescenței se produc modificări neuronale care scad cantitatea de dopamină în creier, iar adolescenții au nevoie de experiențe care să îi ajute să retrăiască plăcerea, precizează site-ul csid.ro.

În funcție de ce experiențe sunt accesibile și acceptate social, aceștia le vor accesa. Fumatul este o astfel de experiență foarte la îndemână, este de părere psihologul, care spune că dependența de țigări este o realitate. În plus, cercetările sugerează că nicotina poate cauza dependență în aceeași măsură precum heroina, cocaina sau alcoolul. Astfel că terapia renunțării la fumat trebuie să se desfășoare în doi pași, pe ambele niveluri - fizic și psihic. (M.Ș.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8203 secunde