Nu este timpul pierdut. Vaccinul antigripal încă își poate face efectul

247
Nu este timpul pierdut. Vaccinul antigripal încă își poate face efectul - cumfacidiferen539antregrip537ios-1547544792.jpg

Articole de la același autor

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila spune că vaccinarea antigripală este importantă chiar și în luna ianuarie, precizând că sezonul gripal a debutat mai devreme în acest an decât anul trecut. Apoi, copiii cu viroze respiratorii trebuie să fie examinați de medic și să nu ia antibiotice. "Există o durată între momentul vaccinării și apariția protecției. Practic, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Față de anul trecut sezonul a apărut mai precoce, cazurile de gripă au apărut în număr mare mai devreme, dar de obicei acest lucru nu înseamnă că sezonul va fi mai rău, ci că probabil va fi mai scurt decât cel de anul trecut", a precizat acesta.


De aceeași părere este și Valeria Herdea, care susține că vaccinarea în luna ianuarie nu prezintă riscuri pentru organism.
"Este important să ne vaccinăm la începutul sezonului, adică septembrie, octombrie, noiembrie. Nu este o problemă dacă ne vaccinăm și acum, dar este bine să conștientizăm faptul că un vaccin își face efectul cam în două săptămâni. Avem nevoie de o perioadă în care organismul nostru să dezvolte imunitatea față de virusul gripal", a declarat președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea. 


Precizăm că imunizarea este recomandată, în special, pentru pacienții care au afecțiuni cronice, boli respiratorii, diabet, dar și pentru toate persoanele de peste 65 de ani, femeile gravide și copiii de peste șase luni. Aceasta este de părere că, înainte de toate se impune o mai bună igienă personală. "Să ne suflăm nasul în batistă și să avem batistă de unică folosință. Să ne spălăm pe mâini întotdeauna, mai ales după ce venim de afară și nu în ultimul timp să ne vaccinăm. Vaccinarea rămâne metoda principală pentru prevenția virozelor și în special al gripei", a adăugat Valeria Herdea.


Specialistul precizează că dacă cineva are o viroză atunci este important să se adreseze medicului de familie și să nu meargă într-un colectiv. "În cazul copiilor este important să-i ținem acasă două sau trei zile. Să primească tratament simptomatic, care scade febra și hidratează copilul. Să le dăm un antiinflamator, la recomandarea medicală, și să nu dăm antibiotice fără ca acel copil să fie văzut și examinat de un medic", a explicat medicul de familie.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1962 secunde