Sfatul prof. dr. Timurlenc Iusuf, reputat chirurg constănțean:

"Nu capitulați în fața cancerului. Poate fi învins!"

1958
5

Articole de la același autor

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți bolnavi sunt diagnosticați cu cancer. Este alarmant, admit și medicii, dar nu înseamnă că pacienții trebuie să capituleze în fața bolii. În prezent, medicina are "armele" necesare pentru a învinge tumorile canceroase. Sunt, însă, câteva aspecte care cad în responsabilitatea pacienților.

Cancerele de colon și rect, în cazul cărora se constată, în ultimii ani, o creștere considerabilă a frecvenței, pot fi învinse, iar viața își poate urma cursul normal.

"Odată cu evoluția societății, cu schimbarea modului de viață și de alimentație, se constată, în lumea întreagă, dar mai ales în țările civilizate, o creștere a frecvenței cancerelor de colon și rect. În ultimul deceniu, cancerele de colon și rect au ajuns să reprezinte un procent de 13% din totalul neoplaziilor. Ceea ce înseamnă că, în cazul femeilor, ocupă locul al doilea, ca tip de cancer, după cel de sân, iar la bărbați, locul al treilea, după cancerul pulmonar și de prostată. De asemenea, deși se vorbește despre aceste tipuri de cancer ca despre afecțiuni ale bătrâneții, din păcate, se observă o creștere a frecvenței la persoanele sub 40 de ani", a precizat prof. dr. Timurlenc Iusuf, medic primar chirurg.

Cancerul poate fi, însă, depășit! - a atras atenția medicul: "Oamenii nu trebuie să capituleze în fața etichetei de cancer, în general, și de cancer de colon și rect, în special, căci în momentul de față, pentru cele două tipuri de cancer există modalități terapeutice eficiente, care duc la supraviețuirea pacientului".

Atenție la alimentație!

Pentru aceasta, însă, și pacienții au partea lor de responsabilitate. În primul rând, trebuie să fie atenți la stilul de viață și la alimentație, care reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea cancerelor de colon și rect.

"Printre factorii de risc, se impun menționați cei alimentari: excesul de grăsimi, excesul de alimente afumate, alimentația săracă în fibre. Factori de risc sunt și stările pre-canceroase, dintre care amintim: polipoza familială difuză, polipii adenomatoși sau viloși, recto-colita ulcero-hemoragică sau boala Crohn. Cu cât evoluția acestor afecțiuni este mai îndelungată, fără să fie tratate, cu atât riscul de apariție a cancerului de colon și de rect este mai ridicat. Aceste boli trebuie să fie un semnal de alarmă pentru pacienți, care trebuie să știe că acești factori duc la cancerizare și tratarea lor corectă, chiar și chirurgical, poate preveni apariția unui cancer", a precizat dr. Timur-lenc Iusuf.

Cancerul stă ascuns

Un alt aspect aflat în răspunderea pacienților este prezentarea periodică la medic. Mai ales că dezvoltarea tumorilor la nivelul colonului și rectului nu este însoțită, în primele stadii, de simptome.

"Cancerul stă ascuns, multă vreme, iar simptomatologia începe să apară, din păcate, în faza de complicații. Ceea ce înseamnă că bolnavul percepe afecțiunea și vine la medic atunci când deja sunt complicații ale cancerului de colon și rect", a subliniat medicul chirurg.

Simptomele care trebuie să îi determine pe pacienți să meargă imediat la un consult sunt: tulburările de tranzit intestinal (alternanța între constipație și diaree), sângerarea anală (fie și ocultă), anemia și durerea.

"Durerea este un semn tardiv. Dacă așteptăm ca un cancer de colon să doară, înseamnă că el s-a extins, iar întreg abdomenul este plin cu metastaze", a precizat spe-cialistul.

"După operație, viața trebuie să fie normală"

Dacă bolnavii se prezintă la medic în stadiile incipiente, șansele de a supraviețui bolii sunt mai mari. De exemplu, în primul stadiu al bolii, pacientul are o șansă de supraviețuire peste cinci ani de aproximativ 90%.

Tratamentul este complex, presupune și intervenție chirurgicală, dar ulterior viața se poate desfășura normal.

"După operație, viața acestor bolnavi ar trebui să fie normală. Aceste persoane nu trebuie să dezarmeze, să stea pasivi, precum niște bolnavi. E adevărat, trebuie să respecte niște reguli de dietă, dar nu înseamnă că trebuie să se excludă din societate. Pot să muncească, să ducă o viață socială etc. Se poate supraviețui cancerului, dar trebuie să avem și noi voință și să nu lăsăm timpul să treacă, să avem grijă de noi", a concluzionat dr. Timurlenc Iusuf.

v v v

Dispunând de aparatură de ultimă generație, în Clinica de Chirur-gie a Spitalul MEDSTAR 2000 sunt efectuate colonoscopii, pentru diagnosticarea celor două tipuri de cancer, iar ulterior intervenții chirur-gicale, fiind respectate cele mai înalte standarde. Iar după intervenția ce are loc într-un bloc operator modern, pacienții se refac în saloane tip rezervă, într-o ambianță plăcută și liniștitoare, fiindu-le asigurat confortul fizic și psihic. 

Comentează știrea

noni
9 iulie 2014
groaznic

Nu pot sa mi-l imaginez pe acel doctor cu degetul infipt in fundul pacientului, incercand sa-si faca loc, sa vada si el ceva :((((( scarbos

constănțean
9 iulie 2014
Nu mai cheltuiți banii pe reclame ! Reclamă vă puteți face în alt mod...

Mai faceți reclamă și la alte centre medicale, căci nu numai Medstar 2000 ăștia sunt pe piață. Sunt așa de ,,convingători" să-i promovați numai pe ăștia, ori vă plătesc bine publicitatea ?Nu prea am auzit despre clinici medicale care să presteze ,,pro-bono", în condițiile în care majoritatea românilor nu-și permit să plătească servicii medicale, nu au medici de familie pentru a beneficia de trimiteri, respectiv discount-uri la actul medical. Cred că ar fi bine să puneți latura umană înaintea laturii comerciale și ca atare vă propun să luați în calcul și aspectele de mai sus. Vă spun asta pentru că majoritatea personalului mai ,,prestează" și pe la stat, cu normă întreagă și sunt plătiți din bani publici, iar astfel aveți și o datorie morală față de cei amărâți.

Pacient
9 iulie 2014
Pentru noni

Mare om prost poti sa fii mai noni. Acest medic de care spui tu ca sta cu degetul in....este prof.univ.dr. de o mare valoare medicala si a salvat multe vieti, e drept ca pe a ta ar trebui sa o reduca la tacere absoluta datorita modului cum gandesti. Ai mare grija sa n-ai nevoie de domnia sa vreodata in viata ta, lichea ordinara ce esti. Dr. Iusuf Timurtlenc s-a specializat in Japonia, Franta ,SUA si in alte state capitaliste, ca si chirurg . T u zilnic stai pe ziare si-ti dai cu presupusul parca ai fi Nostradamus, mai uitate dracu in curul tau si apoi in curul altora. Iar pentru Constantean : e mai bine sa fie mai multe locuri unde sa-ti gasesti linistea si posibilitatea de a fi operat decat sa pleci in SUA ca Nicusor Constantinescu. Daca apela la Dr. Iusuf, Nicusor C.,acum era in puscarie si operat si facut bine. Personalul medical merita mult mai multi bani pentru binele care-l fac bolnavilor, tu constanteanule le tii evidenta banilor ?...de ce ?...

alt pacient
9 iulie 2014
dr.sugiuc

Hai sa va spun eu cum este cu acest mare profesor,doctor,chirurg...acum 4 ani am fost la el pentru hemoroizi si vreau sa iti spun draga pacientule cu mana pe inima ca fost oribil cu acest doctor si mai exact...a fost f.brutal in modul de lucru,pur si simplu am inteles ce patesc femeile la ginecolog,plecam cracanat si cu dureri si el imi spunea ca e normal,desi inainte spunea ca e laser si nu simti nimic,minciuni,plus ca mai mult de 2 propozitii nu spune si este un tip suparat tot timpul,este extrem de evaziv,ma gandesc ca la domeniul lui trebuie sa fi un pic mai gentil si in modul de lucru si in modul in care vb.cu pacientul...dar nu ar fi nimic toate astea dar imi dadea o alifie la numai 100 ron la fiecare 40 zile,chiar daca mai aveam acasa...iar problema mea a reaparut dupa 8,9 luni iar raspunsul a fost ca nu am respectat tratamentul lui adica aceea alifie si nu am reaparut lacontrol dupa vreo 6 luni...si toata astea la numai 2000 ron acum 5 sau 6 ani... Asa ca pacientule las-o jos ca macane cu turcul tau ,e badaran si ca medic si ca mod de exprimare...ca sa ma intelegi e un TARAN

noni
9 iulie 2014
belea mare

Ai raspunsul ca unul care inca mai are acel deget infipt in dos. Poate ai nevoie si de oftalmolog, unde in comentariile mele, am jignit acest doctor sau pe tine ?? Ca din comentariul tau, mai mult de jumatate ma jigneste pe mine si pe cei care nu suntem de acord cu tine. Eu nu o sa te jignesc, ca te-ai jignit singur scriind toate acele ineptii. Hai pa. Si sa nu uit, la tacerea absoluta a oponentilor visati toti, aveti grija ce va doriti, sa nu vi se intample voua primii, ca asa e in viata, fie roata si patrata, se invarte ea o data...

Răspuns la: Pentru noni
Adăugat de : Pacient, 9 iulie 2014
Mare om prost poti sa fii mai noni. Acest medic de care spui tu ca sta cu degetul in....este prof.univ.dr. de o mare valoare medicala si a salvat...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7256 secunde