Atenție!!!

Niciun produs nu asigură protecție totală împotriva radiațiilor ultraviolete

2884
Niciun produs nu asigură protecție totală împotriva radiațiilor ultraviolete - 08084d9bbf0a626b05a92cf4a68a915a.jpg

Articole de la același autor

Radiațiile ultraviolete se mențin la un nivel foarte ridicat zilele acestea. Ele pot pune în pericol sănătatea, ducând la diferite modificări la nivelul pielii.
Radiațiile UVA, adică ultraviolete cu lungime mare de undă, 400nm-315 nm, penetrează pielea în profunzime și pot cauza îmbătrâ-nirea prematură a pielii și dereglarea sistemului imunitar. Radiații UVB, adică radiații ultraviolete cu lungime medie de undă, 315nm-280 nm, pot provoca arsuri de piele. De asemenea, dozele mari de radiații UVA pot accentua eritemul și efectele biologice negative ale radiațiilor UVB. Ambele tipuri de radiații cresc riscul apariției cancerului de piele, iar gradul de nocivitate al radiațiilor UV depinde de condițiile de expunere la soare, precum durata locul și intensitatea radiației, dar și de gradul de sensibilitate a pielii.
"Niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV, de aceea, sintagmele de genul «ecran solar total» sau «protecție sută la sută» nu sunt corecte. Termenii folosiți pentru categoriile de protecție («protecție redusă», «protecție medie», «protecție ridicată», «protecție foarte ridicată» sunt utilizate în paralel cu factorii de protecție solară (FPS) asociați pentru a ghida consumatorul în alegerea unei creme de protecție solară corespunzătoare", precizează Biroul de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consu-matorilor.

FPS 10 – de 10 ori mai mic riscul unei arsuri
În ceea ce privește corespon-dența dintre categoriile de protecție și FPS, unei protecții reduse îi corespunde un factor de protecție mic, precum FPS 6, iar pentru protecție foarte ridicată – FPS 50+.
În fapt, factorul de protecție solară, FPS (SPF – "sun protection factor") reprezintă, teoretic, timpul necesar apariției unei arsuri. De exemplu, cu un produs având un factor de protecție solară 10 va dura de 10 ori mai mult timp până la apariția unei arsuri, decât în lipsa protecției.
Există mai multe tipuri de substanțe foto-protectoare, cum ar fi soluții, geluri, emulsii și creme (foto-creme minerale, filtre solare chimice, ecrane filtre organice, ecrane filtre organo-minerale). Cel mai îngust spectru de absorbție a razelor solare îl au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice și organo-minerale, ultimele având cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Șase lingurițe de cremă pentru corpul unui adult
Pentru a se proteja de radiațiile UV, consumatorii trebuie:
l să aplice pe piele o cremă de protecție solară cu filtru corespunzător condițiilor de expunere la soare;
l să aleagă loțiunile și cremele cu factor de protecție solară (FPS) în funcție de tipul de piele; astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar in primele patru-cinci zile creme cu factor de protecție 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30, iar persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30;
l să aplice corect crema, pentru a fi eficientă, și anume: pe pielea curată și uscată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform; se reaplică după înot sau după ștergerea cu prosopul pentru a menține protecția, chiar dacă este timp înnorat (razele ultraviolete trec prin nori);
l să aplice crema de protecție solară în cantitate suficientă; aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca și alegerea produsului în sine; pentru a obține protecția indicată de "factorul de protecție solară", trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm2, ceea ce înseamnă cam 36 grame (adică șase lingurițe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.
În ceea ce privește produsele cosmetice autobronzante, trebuie să știm că ele nu sunt produse de protecție solară și deci nu protejează împotriva radiațiilor UV. Ele bronzează pielea fără expunere la soare ("sunless") și se găsesc sub formă de spray, spumă, cremă sau loțiune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Mai 2010
Stire din Social : Piedici puse adopțiilor
Pagina a fost generata in 0.4435 secunde