Nici fumatul ultra-pasiv nu e lipsit de riscuri!

157
Nici fumatul ultra-pasiv nu e lipsit de riscuri! - dddd-1583405027.jpg

Articole recomandate

Mirosul de tutun care anunță intrarea unui fumător într-o încăpere ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, pe lângă faptul că este neplăcut, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, relatează Agerpres.

Reziduurile prezente în fumul de țigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea și părul persoanelor și apoi evaporându-se lent în timp, conform rezultatelor studiului, publicat în revista Science Advances. Aceste reziduuri de fum, numite "thirdhand smoke" (fum terțiar), pot provoca "fumatul ultra-pasiv". Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, unde fumatul este interzis de peste 15 ani, oamenii de știință au stabilit că "fumul terțiar" a expus spectatorii la un "fumat ultra-pasiv", echivalent cu una până la 10 țigări, în funcție de substanțe. Timp de patru zile, nivelurile a 35 de substanțe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanțe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul și formaldehida.

"Studiul nostru stabilește faptul că există o depunere substanțială de componente ale 'fumului terțiar' de către fumători aflați într-o încăpere unde este interzis fumatul", a spus Drew Gentner, unul dintre autorii studiului. El a recunoscut însă că determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depășește studiul actual și poate depinde de o varietate de factori, inclusiv de frecvența expunerii la substanțe chimice și de proximitatea persoanelor care reprezintă sursa de emisie a acestor poluanți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2649 secunde