Maxima zilei: "Cel mai bun doctor prescrie, întotdeauna, cât mai puține medicamente." (Benjamin Franklin)

Netratarea amigdalitei acute poate duce la septicemie

9404

Articole de la același autor

Amigdalita acută ulcero-necrotică este o afecțiune gravă, care trebuie tratată încă de la primele simptome, întrucât poate avea complicații severe, cum ar fi apariția otitelor, a afecțiunilor cardiace sau a pneumoniei. În cazul unei infecții netratate, germenul care a cauzat-o rămâne în organism, slăbind imunitatea și, în unele cazuri, provoacă septicemie și, implicit, moartea.

Majoritatea persoanelor au tendința de a trata răcelile cu o uimitoare seninătate, alegând să se trateze singure, acasă, după ureche. Cu toate că oricine se poate duce la orice farmacie să cumpere medicamente care crede că îi vor face bine, mult mai important este să se prezinte la medic încă de la primele simptome, cum ar fi obișnuitul "roșu în gât", tusea ușoară sau curgerea nasului.
În cazul amigdalitei acute, trebuie știut că, deși unii dintre pacienți au suferit, în trecut, o operație de îndepărtare a amigdalelor, acestea nu au fost toate scoase, iar cele rămase pot dezvolta în continuare infecții.
"Chiar dacă se îndepărtează amigdalele faringiene, cele care rămân, adică cea de la baza limbii și cea de la trompa lui Eustache, de la baza urechii, pot dezvolta infecții serioase, în numeroase cazuri provocând otite, din cauză că sunt netratate", ne-a spus Rodica Rusu, medic primar ORL.

Imunitatea ta, în pericol
Amigdalita acută ulcero-necrotică este o formă gravă a amigdalitei acute, în cadrul căreia, la nivelul amigdalelor, pot apărea formațiuni purulente, dureroase la atingere, care trebuie tratate imediat după depistare.
Altfel, se poate ajunge la bronșite, laringite sau chiar boli mai grave, cum ar fi afecțiunile cardiace sau pneumonia. "Dacă boala nu este tratată, germenul rămâne în organism și, încet, îi distruge acestuia imunitatea. Mai există și riscul crescut de a se ajunge la septicemie, ceea ce este foarte grav", a adăugat medicul ORL.
Cu alte cuvinte, microbul care a produs amigdalita rămâne în sânge, de unde va fi foarte greu de eliminat, iar persoana resimte stări accentuate de oboseală, chiar dacă nu are dureri propriu-zise.

Medicamentele luate după ureche fac mai mult rău
Tratamentul medicamentos va fi adaptat, de către medic, în funcție de natura germenului. Durata optimă a tratamentului este de cinci-șapte zile.
Dacă de vină este un streptococ, se recomandă administrarea unui antiinflamator, a unui antialergic și a unui dezinfectant local, cum ar fi albastrul de metil, așa cum ne-a spus Rodica Rusu. În cazul în care afecțiunea este provocată de o ciupercă, un antimicotic, medicament special pentru tratarea infecțiilor cu diferite ciuperci, se adaugă tratamentului de bază. "Ciupercile pot apărea din numeroase cauze. Mai rar, se pot dezvolta și dacă persoana respectivă a luat foarte multe medicamente în trecut, prea puternice sau dacă tratamentul a durat prea mult timp. De aceea, pacienții ar trebui să pună pe primul loc vizita la medic și nu tratamentul pe care și-l aplică singuri, după ureche. Își pot face singuri rău", ne-a mai explicat Rodica Rusu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.746 secunde