"Navigatorul de pacienți", inclus pe lista ocupațiilor din România

217

Articole de la același autor

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, a aprobat includerea ocupației de "navigator de pacienți" în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). Noua ocupație de navigator de pacienți va avea codul 226922 și va fi introdusă în cadrul Grupei de bază: specialiști în domeniul sănătății. Proiectul a fost inițiat de Victoria Asanache, Președintele Asociației "AMAZONIA pentru prevenția și lupta împotriva cancerului", care a pornit acest demers cu aproape un an în urmă, elaborând dosarul de omologare cu sprijinul oferit prin programul "Voluntar de profesie" al Fundației Vodafone. 


Navigatorul de pacienți este o ocupație prezentă în țările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfață extrem de necesară în relația dintre pacient și medic. În cazul bolilor grave, care pun în pericol viața pacientului, intervenția navigatorului este esențială, el facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia opinie, la studii și cercetări de ultim moment. Navigatorul preia și manageriază impactul psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoțional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament și medicație. 


Ca urmare a obținerii avizului favorabil al Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din data de 8 decembrie 2016, de includere a ocupației de navigator de pacienți în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), vor putea fi organizate cursuri de formare a unui personal specializat în ajutarea pacienților cronici sau oncologici, în ghidarea și înțelegerea diagnosticului acestora, precum și a parcursului terapeutic.


În cadrul Asociației Amazonia activează singurul navigator practicant din România, Victoria Asanache, specialist care își desfășoară de paisprezece ani activitatea în cadrul Institutul Oncologic Prof. dr. "Alexandru Trestioreanu" din București. Victoria Asanache este absolventă a "Harold P. Freeman Patient Navigation Institute USA", promoția 2008, și a îndrumat până acum peste 3000 de pacienți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.097 secunde