Mușcătura de căpușă vă îmbolnăvește de "boala cu 1000 de fețe"

9916
Mușcătura de căpușă vă îmbolnăvește de
Boala Lyme este o afecțiune bacteriană transmisă prin intermediul mușcăturilor de căpușă, insecte infectate în proporție de până la 60% cu bacteria Borrelia Burgdorferi. Sursa de infecție a boreliozei o constituie diverse animale sălbatice și unele domestice (pisici, câini). Boala afectează mai des vânătorii, lucrătorii din ocoalele silvice, îngrijitorii de animale, etc. "Pătrunzând în organismul uman prin intermediul mușcăturilor de căpușă, la locul inoculării se formează după câteva zile o leziune cutanată, care se extinde în mod inelar. Ulterior, borelia ajunge în torentul sangvin, afectând diverse organe, infecția manifestându-se prin simptome de intoxicație, inflamatorii și alergii", ne-a explicat dr. Dana Ristea Komornicki, medic de familie.

Simptome: febră, pete și stare generală alterată
Boala Lyme este supranumită și "boala cu 1000 de fețe", pentru că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli. Reacția față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.
Primele simptome ale afecțiunii sunt asemănătoare gripei, fiind vorba de temperatură ridicată, mialgii, dureri de cap, faringită sau dureri de abdomen. "Acesta este primul stadiu, din cele trei ale bolii Lyme, și este caracterizat printr-o intoxicație generală, care durează între 3 și 32 de zile", a adăugat medicul de familie. La scurt timp, în locul mușcăturii de căpușă apare o papulă, de culoare roșiatică sau neagră, care crește în dimensiuni. Potrivit specialistului, eritemul este însoțit, în cele mai multe cazuri, de mâncărime și dureri, alte papule asemănătoare apărând apoi pe membrele bolnavului.
"Cel de-al doilea stadiu se manifestă prin afectare neurologică și cardiologică, care apare în aproximativ patru sau cinci săptămâni de la declanșarea bolii și se menține pe parcursul a câtorva luni", a mai spus dr. Dana Ristea Komornicki. Trebuie menționat că afectarea neurologică înseamnă meningită, encefalomielită sau paralizie bilaterală a nervilor faciali și oculomotori.
Al treilea stadiu presupune afectarea articulațiilor, mai frecvent a celor mari. "Are loc o afectare asimetrică a articulațiilor de la coate, genunchi, glezne, sub formă de artrită cu dureri și edeme ale articulațiilor, cu lichid sinovial"¸a arătat specialistul.

Cum să prevenim infectarea
Boala Lyme poate fi depistată prin efectuarea a două teste de sânge. În prezent, testele prin care este confirmată prezența infecției indică, în fapt, dacă există anticorpi împotriva bacteriei Borrelia Burgdorferi. Simpla pozitivare a testului de screening (Lyme ELISA) nu este suficientă pentru a se stabili diagnosticul de boală. Este necesar ca și testul specific, denumit Western Blot, să fie pozitiv. "Tratamentul afecțiunii în stadiile incipiente constă în administrarea de antibiotice pe cale orală, în timp ce în stadiile avansate ale bolii se recomandă spitalizarea pacientului, cu monitorizare și administrarea de antibiotice pe cale intravenoasă", a specificat dr. Dana Ristea Komornicki. Terapia este obligatorie - tot așa cum se impune, în mod obligatoriu, consultarea unui medic - întrucât lipsa ei poate fi fatală bolnavului.
Afecțiunea poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de căpușă, prin îndepărtarea căpușelor la scurt timp după mușcătură (pentru a transmite borelioza, căpușele au nevoie de un interval între 24 și 48 de ore, în care să fie de piele, dar și prin administrarea tratamentului corespunzător, cu antibiotic, în primele 72 de ore de la infectare. O singură doză de antibiotic previne boala Lyme, a subliniat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Cariile sunt expresia bolilor de care suferim
Pagina a fost generata in 1.6721 secunde