Mitul elixirului tinereții ar putea deveni realitate

377
Cercetătorii francezi au reușit să redea tinerețea unor celule prelevate de la persoane în vârstă de peste 100 de ani, reprogramându-le la stadiul de celule sușă, de tip embrionar. Ei au demonstrat astfel că procesul de îmbătrânire este reversibil. Aceste descoperiri, publicate în revista specializată "Genes & Development", înseamnă o nouă etapă pentru medicina regenerativă de corectare a unei patologii, după cum a precizat coordonatorul studiului, Jean-Marc Lemaitre de la Universitatea din Montpellier.
Cercetătorii au reprogramat celulele bătrâne in vitro în celule sușă pluripotente induse, cu caracteristicile unor celule sușă embrionare. Savanții au multiplicat mai întâi celulele epiteliale de la un donator în vârstă de 74 de ani pentru a ajunge la senescență, caracterizată prin încetinirea procesului de înmulțire a celulelor și îmbătrânirea țesuturilor și a organismului. Apoi, a fost realizată o reprogramare in vitro a celulelor, după care au fost adăugați și alți factori genetici. Amestecul a făcut ca celulele reprogramate să își redobândească caracteristicile celulelor de tip embrionar, fără să păstreze nici o urmă a îmbătrânirii lor anterioare. "Marcatorii vârstei celulelor au fost șterși, iar celulele sușă iPSC pe care le-am obținut pot să producă celule funcționale, de toate tipurile, cu o capacitate mare de înmulțire și o longevitate crescută", a spus Jean-Marc Lemaitre. După ce au testat acest amestec pe celule mai bătrâne, în vârstă de 92 de ani, 94 de ani, 96 de ani și 101 ani, au avut parte de același succes de fiecare dată.
Studiul este ideal pentru folosirea celulelor reprogramate ca o sursă de celule adulte tolerate de sistemul imunitar, pentru repararea organelor sau a țesuturilor vătămate la pacienții în vârstă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Crește numărul infecțiilor respiratorii
Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Adolescenții beau prea mult alcool
Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Începe vaccinarea împotriva gripei
Marţi, 01 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne protejăm de răceală
Pagina a fost generata in 1.7315 secunde