Ministerul Sănătății: Nu este criză de heparină în spitale!

321
Ministerul Sănătății: Nu este criză de heparină în spitale! - ministerulsanatatii-1547974266.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nu există criză de heparină în spitale. Potrivit acestora, în prezent, în România, doi producători de heparină dețin autorizații de punere pe piață. Unul dintre aceștia nu a comercializat până în prezent niciun produs, deși este înregistrat în Canamed, deoarece se află în procedură de acreditare GMP la ANMDM.

Cel de-al doilea producător a anunțat la sfârșitul anului trecut că se confruntă cu probleme de fabricație, confirmate și de o alertă rapidă transmisă de Agenția Medicamentului din Germania. Consecința acestor disfuncționalități de producție a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situații în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuități în aprovizionare.

În acest context, Ministerul Sănătății a inițiat o serie de discuții cu cei doi producători înregistrați pe piața din România și cu ANMDM.

Producătorul cu discontinuități de producție a informat Ministerul Sănătății că data probabilă a revenirii pe piață este luna aprilie 2019, iar producătorul aflat în procedură de acreditare a anunțat că are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite pe care le poate pune pe piață începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se finalizează procedurile de acreditare.

Până la acea dată, conform SER, există un stoc 67.000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcție de necesități.

Având în vedere că la ora actuală în Europa, în cadrul ședințelor de hemodializă se utilizează ca anticoagulant atât Heparina cu greutate moleculară mică, cât și heparina nefracționată, specialiștii nefrologi din Comisia MS recomandă unităților de dializă să utilizeze în principal heparina cu greutate moleculară mică, lăsând pentru ultima instanță heparina nefracționată, astfel încât în această perioadă, heparina nefracționată să fie direcționată către spitalele cu secții de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 16 Octombrie 2018
Stire din Sănătate : Noi medicamente gratuite pentru copii!
Pagina a fost generata in 0.9961 secunde