Mii de turiști se tratează săptămânal cu nămol de Techirghiol

7150
1
Mii de turiști se tratează săptămânal cu nămol de Techirghiol - sanatoriultechirghiol56-1344874078.jpg

Pentru foarte mulți dintre turiștii care vin vara pe malul Mării Negre, concediul de odihnă reprezintă și ocazia ideală de a-și îngriji sănătatea. Tratamentul cu nămol de Techirghiol este cea mai bună alegere, deoarece acest "aur negru" este eficient în tratarea multor afecțiuni medicale și excelent pentru relaxarea minții și detoxifierea organismului.

Săptămânal, mii de pacienți beneficiază de serviciile medicale ale sanatoriului din Techirghiol, iar în ultima vreme, a crescut chiar și numărul tinerilor care vor să se trateze cu nămol. Cei mai mulți dintre ei vin doar pentru a se relaxa și pentru a preveni eventualele probleme de sănătate. Potrivit conducerii unității sanitare, pe timpul verii, în fiecare zi, peste o mie de persoane calcă pragul sanatoriului balnear. "Avem mai mulți pacienți decât putem caza. De exemplu, astăzi (n.r. ieri) avem 1.046 de persoane, iar capacitatea sanatoriului este de doar 935 de locuri", a declarat, ieri, dr. Vasilică Rusu, managerul Sanatoriului Balnear de Recuperare Balneară Techirghiol.
La rândul ei, dr. Valentina Ionescu, directorul medical al unității, a spus că sunt turiști care se cazează în alte părți, dar vin special la sanatoriu pentru a beneficia de puterile curative ale nămolului.

Nămolul, recomandat bolnavilor de psoriazis
Odată ajunși în sanatoriul Techirghiol, dr. Ionescu, medic primar Recuperare, Medicină fizică și balneologie, spune că, pe lângă nămol, vom beneficia și de alți factori terapeutici naturali. "Persoanele care vin aici au parte de un tratament cu factori naturali specifici arealului Techirghiol. Este vorba despre clima temperat continentală, cu influențe marine, nămolul sapropelic, poreclit și aurul negru, și apa minerală a lacului Techirghiol, ce are o salinitate foarte mare. Tot acest complex de factori naturali contribuie la îmbunătățirea sănătății", a explicat medicul.
Cu toate că cei mai mulți pacienți vin la sanatoriul Techirghiol pentru a se trata de artroză, terapia balneară este excelentă în ameliorarea afecțiunilor creierului și ale pielii, dar poate fi folosită și pentru a preveni anumite boli, mai aflăm de la dr. Ionescu. "Principala suferință a bolnavilor este boala artrozică cu diverse localizări. Cu toate acestea, tratamentul cu nămol este eficient și pentru sechelele postraumatice, bolile neurologice, afecțiunile vasculare periferice, bolile respiratorii și cele dermatologice, în special psoriazisul", a menționat dr. Valentina Ionescu.

Terapia cu nămol, riscantă pentru hipertensivi
Chiar dacă nămolul ne ajută să ne protejăm de boli și să ne menținem tinerețea pielii, există anumite categorii de bolnavi care ar trebui să ocolească acest tip de tratament natural. Potrivit medicilor balneologi, foarte multe persoane ajung la sanatoriul Techirghiol fără să știe dacă organismul lor permite o astfel de terapie. "Nămolul este contraindicat pentru orice ineficiență a organismului, cum ar fi insuficiențele respiratorii sau cardiace și suferințele tegumentare. Cei care au răni pe corp nu ar trebui să facă băi de nămol deoarece există riscul de infecție. De altfel, îi sfătuim pe toți pacienții noștri să solicite o consultație medicală în sanatoriu înainte de începerea tratamentului", ne-a mai spus dr. Ionescu.
Hipertensiunea arterială este cea mai riscantă în cazul balneoterapiei, fiindcă cei care au această problemă și nu respectă tratamentul medicamentos sau au un regim alimentar plin de grăsimi, riscă să sufere accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice sau chiar moarte subită. Cele mai frecvente și mai "norocoase" urmări negative sunt creșterile de tensiune arterială.

Efectele pozitive se văd după cel puțin două săptămâni
Dr. Valentina Ionescu a afirmat că tratamentul balnear nu se adresează numai unei articulații dureroase din corp, ci întregului organism și acționează prin mecanisme complexe. Medicul a spus că o cură cu nămol nu ar trebui să fie mai mică de două săptămâni, pentru a se observa beneficiile.
Cei care aleg să meargă la tratament în Techirghiol beneficiază de împachetări cu nămol, băi reci, proceduri electrice, gimnastică și masaj. "O zi de tratament conține o procedură majoră, adică aplicația de factori terapeutici naturali, cum sunt împachetările calde cu nămol. Pe timpul verii se fac băi reci care conțin helioterapie generală progresivă, oncțiune cu nămol și imerție în lac. În celelalte perioade ale anului, băile reci sunt înlocuite cu băi în apa din lac din bazinul acoperit. Pacienții mai primesc și proceduri electrice, în funcție de patologia de care suferă, dar și ore de gimnastică și masaj", a adăugat medicul.



Comentează știrea

Viorica
14 august 2012
Bravo, Valentina

Excelent reportajul și mai ales precizările doamnei doctor Valentina Ionescu, exemplu de înalt profesionalism... Ieri în "Telegraf" dr.Ciubotaru Camelia a gafat monumental în interviul acordat ziarului, motiv pentru care i-am indicat cu o politețe colegială să urmeze exemplul medicilor de la Teghirghiol de la care are f. mult de învățat,iar articolul dumneavoastră de azi, mă confirmă.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4682 secunde