Metode de a preveni și trata degerăturile

789
Metode de a preveni și trata degerăturile - frrig-1328106691.jpg

Articole de la același autor

În ultimele zile, temperaturile în județul nostru au scăzut sub minus 15 grade Celsius. Expunerea prelungită la astfel de temperaturi poate provoca apariția degerăturilor. Cele mai afectate părți ale corpului sunt degetele, nasul și urechile.

Degerăturile reprezintă leziunile țesuturilor, provocate de frig, în urma expunerii la temperaturi extrem de scăzute și pot afecta pe oricine. Cu toate acestea, persoanele cu cel mai mare risc de degerături sunt cele care consumă alcool, vârstnicii, persoanele deshidratate și cei care își petrec majoritatea timpului sau lucrează în aer liber, cum ar fi vânătorii, persoanele fără adăpost sau paznicii.

Cum putem depista degerăturile

Dacă pielea a fost afectată de frig, în primă fază este percepută o senzație de durere, mâncărime și înțepături. Cele mai expuse sunt membrele inferioare, capul, nasul și urechile. Pe suprafața pielii apar pete albe sau galbene, iar zona afectată poate fi înghețată și amorțită. La câteva zile pot apărea pustule închise la culoare care se vindecă abia după trei - patru săptămâni. Cei care au suferit degerături pot manifesta și o sensibilitate în zonele înghețate, care poate persista o perioadă îndelungată de timp.

Există, însă, degerături mai grave, de gradul trei și patru, când frigul pătrunde mai adânc în piele, mușchi, vasele de sânge, nervi, tendoanele îngheață, iar pielea are un aspect neted și ceros. În aceste situații pacientul își poate pierde, temporar sau permanent, funcția unui membru. În cazurile extreme, degetele înghețate de la mâini sau picioare pot necesita chiar și amputarea.

Primul ajutor în caz de mâini sau picioare înghețate

În cazul în care cineva prezintă degerături, mai întâi persoana afectată trebuie să ajungă într-o încăpere încălzită și acoperită în haine groase sau pături. Totodată, extremitățile degerate se introduc în apă de 34 – 37 de grade Celsius, iar dacă victima este conștientă și nu are vărsături, i se pot oferi lichide calde, dar nu fierbinți.

În schimb, specialiștii nu recomandă masarea zonelor degerate, expunerea bruscă la temperaturi crescute precum caloriferele, sobele sau apa fierbinte. Totodată, este exclus să oferiți victimei băuturi alcoolice sau sedative, deoarece acestea accentuează pierderile de căldură și pot afecta funcțiile vitale. În situațiile mai grave, pacientul trebuie transportat de urgență la spital.

Ce trebuie să faceți pentru a preveni degerăturile

Degerăturile pot avea loc într-un timp foarte scurt la temperaturi scăzute, de aceea este important ca pielea să fie protejată în mod adecvat. Nu uitați nici de vântul rece care poate intensifica efectul degerăturilor și progresia acestora.

Pentru a evita consecințele gerului asupra extremităților, este indicată îmbrăcămintea și încălțămintea corespunzătoare, dar și alimentația potrivită. Hainele trebuie să fie făcute dintr-un material care izolează cât mai bine și care împiedică pătrunderea aerului rece și pierderile de căldură. Specialiștii recomandă mai multe straturi de bluze subțiri, decât un pulover prea gros, deoarece aerul cald se păstrează mai bine pe lângă corp, iar geaca sau paltonul trebuie să fie rezistente la apă.

De asemenea, este important să consumați suficiente calorii care vă pot ajuta în lupta cu frigul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Social : Oamenii gerului
Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Fun : Boala lui Calache
Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Social : Instantaneul zilei
Pagina a fost generata in 0.4587 secunde