Mergeți la stomatolog! Dinţii cariaţi pot declanşa anumite boli de stomac

180
Mergeți la stomatolog! Dinţii cariaţi pot declanşa anumite boli de stomac - fonddintiicariati2-1631536804.jpg

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi, mai ales în rândul copiilor, constituie una dintre cele mai importante probleme de sănătate. De ce? Pentru că fără un tratament administrat la timp, acestea pot duce la apariţia a diferite boli stomacale, întrucât cei mici nu mai pot mesteca mâncarea sau au dificultăţi de pronunţie.

Cariile, pe de altă parte, rămân una dintre problemele majore pe care copiii le au de la vârste fragede, infecţiile generate de acestea afectând grav organismul. Practic, netratate, pot avea repercusiuni grave asupra întregului organism şi din cauza împrăştierii bacteriilor în sânge, infecţiile dentare afectează rinichii şi articulaţiile, căile respiratorii sau chiar inima.

„Focarele infecţioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulaţia sangvină. Bacteriile patogene din carii trec în fluxul sangvin determinând bacteriemie şi pot afecta valvele inimii, provocând endocardita sau, prin procesul inflamator cronic, vasele de sânge favorizând procesul de ateroscleroză, cu formarea consecutivă a plăcilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul plăcii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutivă şi ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Din acest motiv, este foarte importantă colaborarea dintre cardiolog şi stomatolog, în vederea prevenirii acestor afecţiuni”, a precizat dr. Luminiţa Iliuţă.

Cele mai frecvente probleme care apar la copii sunt cariile de biberon, ele fiind cauzate de lichidele îndulcite pe care mulţi micuţi le consumă. Pentru a evita complicaţiile, evitaţi să-i daţi copilului mâncare cu biberonul înainte de culcare, ci doar în perioada mesei. Pe lângă aceste probleme, copiii se mai pot confrunta cu înghesuiri sau spaţieri între dinţi, care pot fi ajustate cu aparate ortodontice, dar şi cu exerciţii pentru muşchii feţei, la recomandarea medicului ortodont. De precizat că îndreptarea dinţilor se poate face începând de la vârsta de şase ani. Pentru copiii mici se folosesc aparate mobile sau fixe, până la 12 ani fiind preferate cele mobile. După această vârstă se pot utiliza aparatele dentare fixe, externe sau linguale.

Oricum, fiecare părinte ar trebui să ştie că prima vizită la stomatolog ar trebui făcută în jurul vârstei de un an, pentru a putea preveni orice problemă dentară a micuţului. Mai târziu, copilul trebuie dus la medicul ortodont, dar asta abia după ce s-a finalizat erupţia dinţilor de lapte, adică în jurul vârstei de trei ani.

În ceea ce priveşte controlul, stomatologul va verifica dacă cel mic are carii, îi va inspecta gingiile, maxilarul şi felul în care muşcă. Copilului ar putea să i se facă un periaj profesionist şi i se poate aplica un preparat cu fluor (mai ales dacă există pete pe dinţişori sau carii).

Totuşi, înainte de a merge la stomatolog trebuie să vă asumaţi că micuţul ar putea face o criză de isterie pe scaun sau ar putea apela la alte tehnici menite să vă şantajeze emoţional. Pe de altă parte, pentru el prima vizită la stomatolog ar putea fi la fel de distractivă ca o plimbare în parc, dar ar putea să se şi sperie, aşa că este foarte important să discutaţi cu el înainte de vizita la stomatolog. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3342 secunde