Mergeți la doctor! Petele de pe dinți pot fi înlăturate cu uşurinţă

324
Mergeți la doctor! Petele de pe dinți pot fi înlăturate cu uşurinţă - fonddintipatati-1632423527.jpg

Articole de la același autor

Tuturor oamenilor le place să aibă un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă, dar ce faceți atunci când încep să vi se păteze dinții? Colorația dentară este o colorație extrinsecă, aceasta depunându-se la suprafața dinților și nu ține de structura internă a dintelui. Aceasta este întâlnită la nivelul cervical al smalțului, adică la baza dintelui ce urmează conturul gingival dentar.

Potrivit dr. Adriana Spirescu, aceasta poate să apară fie sub forma unor linii închise la culoare ce sunt paralele cu marginea gingivală sau sub forma unei pelicule de puncte închise la culoare ce rareori se extind mai sus de treimea cervicală (partea dinspre gingie a dintelui) a coroanei dentare. Câteodată, însă, poate să apară și la nivelul șanțurilor sau fosetelor dinților. Cert este că trebuie îndepărtată pentru a vă asigura că nu există carii în acele zone. Pot fi afectați atât dinții de lapte, dar și dentiția permanentă.

Problema este că petele și colorația de pe dinți sunt dificil de îndepărtat prin periajul dentar obișnuit și tinde să se refacă după un simplu detartraj. Totodată, poate reprezenta o problemă estetică pentru pacient, nefiind asociată cu afectarea sănătății dentare. Majoritatea studiilor din întreaga lume au scos la iveală faptul că la copiii cu această colorație de la nivelul dinților, prevalența cariilor dentare este chiar mai mică, deoarece se crede că această colorație dezechilibrează flora microbiană, scăzând astfel numărul de bacterii cariogene (producătoare de carii) și crescând numărul de bacterii cromogene (responsabile de colorarea dinților). De aceea se recomandă efectuarea unei profilaxii în cabinetul de medicină dentară, care să includă detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și folosirea profijet-ului. Acestea sunt singurele metode capabile de îndepărtare a acestor colorații.

Preventiv se recomandă efectuarea de vizite la medicul dentist, o dată la șase luni, pentru prevenirea afecțiunilor dentare și o igienă riguroasă la domiciliu efectuată de către pacient. De asemenea, periuța folosită de către pacient acasă trebuie să aibă perii de consistență medie, deoarece periuțele moi nu au puterea de a menține la distanță aceste colorații, iar periuțele cu perii duri, fiind prea abrazive, pot face rău pacientului, deoarece acestea pot afecta smalțul de la nivelul coletului dentar. Totodată, presiunea aplicată de pacient la periaj trebuie să fie mică, periajul eficient constând nu în forță, ci în tehnică și în rigurozitate.

În plus, este indicat ca la primele semne de apariție a acestor colorații, să vă prezentați la medic, pentru a preveni extinderea acestora. În ceea ce-i privește pe copii, părinții au obligația de a verifica periajul efectuat de către cel mic, pentru a se asigura că acesta se face corect și că pe dinți nu mai rămân depozite de placă bacteriană sau resturi alimentare ce pot favoriza apariția acestor colorații și a altor probleme dentare mai grave.

Nu uitați un lucru! În cazul fumătorilor, petele pe dinți pot apărea din cauza țigărilor, dar ele pot apărea și din cauza îmbătrânirii și uzurii dinților, chiar și fără a fi expuși la acești factori. La fel de nocive sunt și cafeaua, vinul roșu, morcovii, citricele și oțetul, care erodează smalțul și provoacă pete dentare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.566 secunde