Meningita tuberculoasă, o boală care răpune în câteva săptămâni

11882
1
Meningita tuberculoasă, o boală care răpune în câteva săptămâni - fb3800c404b21ae2aec54b61012031da.jpg
Complicație apărută în urma netratării corespunzătoare a tuberculozei, meningita tuberculoasă are o evoluție rapidă, ce se poate solda cu decesul bolnavului. Medicii de la Dispensarul TBC din Constanța au depistat, de la începutul lui 2010, patru cazuri de meningită tuberculoasă, toate la adolescenți.

Boală infecțioasă, contagi-oasă, tuberculoza este vindeca-bilă, dar sunt numeroase situa-țiile când pacienții întrerup tratamentul, considerând că dacă au dispărut simptomele, au scăpat de boală. Această atitudine nu face decât să deschidă calea complicațiilor - a arătat dr. Emanoil Vasiliu, medic șef Dispensarul TBC Constanța. Iar una dintre posi-bilele complicații ale afecțiunii este meningita tuberculoasă.
Inițial, bolnavul cu acest tip de meningită acuză dureri de cap, febră care crește treptat, frisoane, pentru ca în scurt timp starea lui de sănătate să se agraveze: apar vărsăturile, convulsiile, tulburările de comportament. Bolnavul este iritat, agitat, nu mai poate să mănânce, scade în greutate, pentru ca în decurs de câteva săptămâni să apară paralizia sau coma.
Spre deosebire de celelalte tipuri de meningită, cea produsă de bacilul Koch evoluează extrem de rapid - după șase sau opt săptămâni de la instalarea afecțiunii, bolnavul intră în comă, pentru ca la puțin timp să survină decesul.

Boală vindecabilă,
dacă este respectat tratamentul
Asemenea tuberculozei, și meningita dată de această afecțiune poate fi tratată. De altfel, specialistul spune că în proporție de 90%, meningita este vinde-cabilă, atâta vreme cât bolnavul respectă indicațiile medicului. Tratamentul este pe bază de antibiotice cu acțiune antituber-culoasă și durează aproximativ șase luni, până la normalizarea lichidului cefalorahidian. Pronosticul este influențat, a arătat medicul, de vârsta bolnavului și de durata infecției în organism.

Patru adolescenți depistați cu meningită tuberculoasă
Afecțiunea poate apărea și la copii, mai ales dacă au în preajmă rude bolnave de tuberculoză care nu s-au tratat. Medicii constănțeni au depistat, de la începutul anului în curs, patru cazuri de meningită tuberculoasă. Este vorba, potrivit dr. Emanoil Vasiliu, de patru adolescenți, din care doi bolnavi de HIV (pacienții cu HIV/SIDA sunt mai predispuși dezvoltării bolii respective, întrucât au sistemul imunitar slăbit). Anul trecut, în județul nostru nu a fost diagnosticat niciun caz de meningită cauzată de TBC.

Comentează știrea

Camelia
3 august 2017
Va rog din suflet sa raspundeti di inima va inplor

Am pe tata in familie care este bonlav de tbc.si acum citeva zile sa inbonlavit nepotu de menigita.doctori lau întrebat dacă a stat in preasma cu bonlavi de tbc.ca e posibil ca el sa fii facut menigita de la tata ca asta in preasma lui dar am stat si noi cei lanti in preasma lui si noi nu avem docam data nimic nu nem facut analize da banuiesc daca el a facut menidita si a loat virusu este inposibil ca noi.sa nu avem si noi cit de mic ar fi microbu va rog din sufle sa raspundeti 0767615011''

Articole din aceeași secțiune

Luni, 29 Martie 2010
Stire din Sănătate : Căsătoria ne îngrașă
Pagina a fost generata in 1.4153 secunde