Medicii de familie amenință că nu vor mai elibera rețete gratuite

933
Medicii de familie amenință că nu vor mai elibera rețete gratuite - ff68409e8c85acf57dd7fb185b6d066c.jpg
Medici de familie din întreaga țară s-au strâns, sâmbătă, la București, în cadrul ședinței comune a Societății Naționale de Medicina Familiei și a Federației Naționale a Patronatelor de Medicina Familiei, pentru a stabili cum vor reacționa vizavi de măsurile anunțate de Ministerul Sănătății. Medicii s-au arătat nemulțumiți de toate actele normative anunțate de oficialii ministerului pentru anul în curs: impunerea orelor de gardă în centrele de permanență, achiziționarea, din fonduri proprii, a cititoarelor de carduri de sănătate, semnarea unui Contract-cadru pe o perioadă de doi ani, schimbarea bazei de calcul în funcție de care sunt plătiți medicii (se pune accent pe serviciile oferite și nu pe numărul pacienților).

Dau în judecată Ministerul Sănătății
Mai mult, cadrele medicale au etichetat impunerile ministerului și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate drept "ilegale" și, în consecință, au hotărât să se adreseze instanței de judecată.
"S-a luat decizia acționării în justiție a tuturor actelor normative ce încalcă legislația în vigoare și drepturile fundamentale ale pacienților și medicilor. Ordonanța prin care sunt reglementate gărzile în centrele de permanență instituie munca forțată. În plus, nu este legal ca un contract civil să fie condiționat de un alt contract civil și să impună scăderea a 10% din contractul cu CNAS-ul dacă nu facem gărzile", ne-a declarat dr. Mircea Silion, președinte filialei Constanța a Federației Patronatelor de Medicina Familiei.

Medicii de familie se privatizează
Totodată, medicii au anunțat că nu vor semna Contractul-cadru, în forma actuală. "Vom merge la discuții doar dacă vor dori și cei de la Ministerul Sănătății. Dacă nu, în aprilie nu vom semna contractul cu CJAS-ul. Ceea ce înseamnă că vom lucra numai în sistem privat. Demersurile noastre sunt sprijinite de asociațiile de pacienți", a subliniat dr. Silion. Adică, pacienții vor trebui să plătească toate consultațiile, toate serviciile medicale și nu vor mai beneficia de rețete gratuite sau de bilete de trimitere pentru analize și investigații gratuite. Mai mult, medicii au arătat că vor solicita, în masă, certificate de conformitate pentru a pleca la muncă peste hotare.
Reamintim că astfel de neînțelegeri există la fiecare început de an. De data aceasta însă, medicii de familie susțin că nu au ce pierde dacă nu semnează Contractul-cadru. Din contră, vor oferi servicii numai contra-cost.

Medicii de familie au hotărât, în întrunirea de sâmbătă:
// acționarea în justiție a tuturor actelor normative ale Ministerului Sănătății;
// solicitarea unor controale cu privire la modul cum au fost cheltuiți banii strânși la fondul asigurărilor de sănătate;
// depunere de cereri pentru certificate de conformitate, pentru a emigra în masă în străinătate;
// refuzarea semnării Contractului-cadru 2011, considerat "înjositor și înrobitor".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3893 secunde