Medicamente periculoase în timpul caniculei

612
Medicii spun că, în timpul verii, trebuie mai multă atenție la ingerarea tratamentelor medicamentoase. Sunt preparate farmaceutice care dau simptome precum vertij, accelerări anormale ale bătăilor inimii sau dureri intense de cap, dacă sunt administrate pe caniculă.
De aceea, în sezonul cald, dozele trebuie reduse, dar nu să fie întrerupt tratamentul.
Printre bolnavii cronici pentru care tratamentul ar trebui ajustat în timpul verii se numără cei cu hipertensiune arterială, cu angină pectorală și în general cu orice tip de boală cardiovasculară. "Bolnavii cărora li se administrează medicamente vasodilatatoare pot avea stări de leșin sau cefalee", a atras atenția dr. Ioan Fulga, șeful Catedrei de Farmacologie și Farmacoterapie de la Universitatea "Carol Davila" București.
Totodată, persoanele cu disfuncții ale glandei tiroide - hipertiroidie sau hipotiroidie au nevoie de tratament special. "Cei care suferă de hipotiroidie și fac tratament cu substituție de hormoni tiroidieni pot întrerupe administrarea lor pe timpul verii sau își pot reduce dozele, dar numai cu avizul medicului", a afirmat dr. Laurențiu Luca, medic boli interne. În doze mari, terapia hormonală este periculoasă în contextul temperaturilor caniculare. "În cantitate mare, efectul advers al hormonilor asupra inimii se poate accentua, provocând tahicardie", a atenționat și dr. Ioan Fulga.
Periculoase pe caniculă sunt și: diureticele - măresc cantitatea de urină eliminată, și odată cu ea sarea și apa din organism, în consecință bolnavii transpiră mai mult, apare leșinul și senzația de slăbire a organismului; laxativele - administrarea acestora în timpul verii pot duce la pierderi de calciu și potasiu din organism; antibiotice - pot afecta funcția renală; somniferele.
Atenție însă! În timpul caniculei, doctorul vă poate ajusta tratamentul sau poate modifica dozele, în funcție de necesarul organismului. Nu există însă niciun medicament care nu trebuie administrat în zilele fierbinți de vară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8534 secunde