Mai multe ştiri online:

Medic, semnal de alarmă pentru părinți, după ce Eurespal a fost retras de pe piață

Ştire online publicată Marţi, 12 Februarie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția, pe pagina sa de Facebook, asupra Eurespalului, medicamentul ce tocmai a fost retras de pe piață:
"Atenție părinți și bunici. Eurespalul-un medicament extrem de folosit împotriva tusei la copil a fost retras de pe piață. Ar putea provoca afecțiuni cardiace (aritmii).

Ce trebuie să știți/să faceți:

1. Pentru a asigura siguranța pacienților medicamentul - atât siropul, cât și comprimatele - a fost scos de la vânzare încă din 8 februarie 2019 în Franța

2. Pacienții trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (în informarea dată de francezi).

3. Medicii sunt rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente.

4. Agenția Naționala de Securitate a Medicamentului din Franța (ANSM) a emis o alertă privind chiar substanța activă din acest medicament (

5. Substanța activă (fenspirida) ce poate provoca afecțiuni cardiace.

6. Fenspirida este comercializată sub numele Eurespal în România, Rusia, Bulgaria și Polonia iar în Franța sub cea de Pneumorel.

7. Farmaciile din țară au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce conțin fenspiridă.

8. Medicamente care conțin fenspiridă nu mai sunt disponibile începând cu data de 8 februarie 2019 și o rechemare în lot a fost pusă în aplicare la acea dată.

9. Autoritățile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un răspuns unitar pentru toate țările.

10. Potrivit unui anunț al Agenției Europene a Medicalentului (EMA), producătorului i s-a cerut ca până la 27 februarie 2019 să introducă pe prospect noi reacții adverse printer care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

E bine de știut:

1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată încă de la sfârșitul anilor '60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, ce este frecvent administrată la copil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.

3. Pănă acum administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalizărilor.", scrie medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
vineri, 19 aprilie Foto : A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța 3437 vizite, 0 comentarii A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța
Eveniment
miercuri, 17 aprilie Foto : UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia 2911 vizite, 0 comentarii UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia
Cultură-Educație
vineri, 19 aprilie Foto : "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni? 1234 vizite, 0 comentarii "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni?
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7467 secunde