Medic, semnal de alarmă pentru părinți, după ce Eurespal a fost retras de pe piață

730
Medic, semnal de alarmă pentru părinți, după ce Eurespal a fost retras de pe piață - eurespalsiroptuse-1549963664.jpg

Articole recomandate

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția, pe pagina sa de Facebook, asupra Eurespalului, medicamentul ce tocmai a fost retras de pe piață:




"Atenție părinți și bunici. Eurespalul-un medicament extrem de folosit împotriva tusei la copil a fost retras de pe piață. Ar putea provoca afecțiuni cardiace (aritmii).

Ce trebuie să știți/să faceți:

1. Pentru a asigura siguranța pacienților medicamentul - atât siropul, cât și comprimatele - a fost scos de la vânzare încă din 8 februarie 2019 în Franța

2. Pacienții trebuie să-și întrerupă tratamentul și să ducă la farmacie medicamentele (flacoanele sau cutiile) pentru a fi distruse (în informarea dată de francezi).

3. Medicii sunt rugați să nu mai prescrie sau să nu mai elibereze aceste medicamente.

4. Agenția Naționala de Securitate a Medicamentului din Franța (ANSM) a emis o alertă privind chiar substanța activă din acest medicament (

5. Substanța activă (fenspirida) ce poate provoca afecțiuni cardiace.

6. Fenspirida este comercializată sub numele Eurespal în România, Rusia, Bulgaria și Polonia iar în Franța sub cea de Pneumorel.

7. Farmaciile din țară au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentelor ce conțin fenspiridă.

8. Medicamente care conțin fenspiridă nu mai sunt disponibile începând cu data de 8 februarie 2019 și o rechemare în lot a fost pusă în aplicare la acea dată.

9. Autoritățile franceze le-au informat pe cele europene pentru a formula un răspuns unitar pentru toate țările.

10. Potrivit unui anunț al Agenției Europene a Medicalentului (EMA), producătorului i s-a cerut ca până la 27 februarie 2019 să introducă pe prospect noi reacții adverse printer care se numără modificarea tensiunii arteriale și dificultăți respiratorii (dispnee).

E bine de știut:

1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată încă de la sfârșitul anilor '60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, ce este frecvent administrată la copil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.

3. Pănă acum administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalizărilor.", scrie medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 12 Februarie 2019
Stire din Sănătate : Lămâia vă netezește ridurile
Marţi, 12 Februarie 2019
Stire din Sănătate : Evitați apariția atacurilor de cord!
Luni, 11 Februarie 2019
Stire din Sănătate : Cum se tratează corect urciorul
Pagina a fost generata in 0.9505 secunde